Открита война между българските производители и търговските вериги?

Производителите и търговците в България винаги са били на различни мнения, когато става въпрос за взаимоотношенията помежду им, но в момента нещата ескалират и поляризацията е огромна. Това стана ясно по време на дебат между съюза "Произведено в България и между Сдружението за модерна търговия.

Според Пламен Грозданов, представител на съюз „Произведено в България”, натискът и неравнопоставеността от страна на търговските вериги спрямо производителите е факт и той е твърде значителен.

Няма равни условия за изкупуване на стоки от български производители спрямо стоки от чужди производители. По някой път изкупната цена за българските производители е в пъти по-малка, а търговските отстъпки са крайно различни, каза Грозданов в сутрешния блок на bTV. Западни фирми, които доставят на големите вериги по цял свят, плащат търговска отстъпка между 5 и 7%, а за българските фирми тя е 25 до 30%, казват от „Произведено в България”.

С тази позиция обаче категорично не се съгласи Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Матеев посочи, че е абсурд да се говори за каретели и монополи при търговските вериги. В България, каза той, има 15 търговски вериги, които оперират на територията на цялата страна и още 20 регионални. Те държат едва една трета от пазара – за какъв картел тогава става въпрос, попита той.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини