Картофени мечета отглеждат в село Брод

Стою показва какви картофи ражда земята край с. Брод

Картофи с причудливи форми отглежда Стою Кирев от димитровградското село Брод. Бай Стою не прилага някаква специална технология, просто земята в района ги ражда такива. Той е родом от Симеоновград, но повече от 10 години произвежда зеленчука в стопанството си.

С жената си Елена станали производители, за да издържат щерка си като студентка. Днес тя е завършила и работи, но любовта към земята останала. Всяка сутрин носим на зеленчуковия пазар в Димитровград пресни карфоти, казва още Стою и допълва, че винаги вадят по два-три с форма на мечета или патета. На тях най-много се радват децата и им ги подаряваме, допълва съпругата Елена. И за да докаже, че продукцията е натурална, показва пръстта по картофите, донесени сутринта.

Семейството е убедено, че българските картофи са останали едни от най-истинските продукти на пазара, залят иначе от турска стока. В картофа тор се слага малко когато го посадиш, казва Стою. От там нататък земята си върши работата, убеден е производителят. И пак от местна гордост е сложил табела "Произведено в Брод". Убеден е, че това привлича постоянни клиенти, които ги търсят на пазара вече десета година.

Освен картофи, бай Стою гледа домати и дини, но пак без много химикали. Затова казва, че доматите му още зреят в градината, а дините му стават сладки и розови в разгара на лятото, както е отредила природата.

Съпругата Елена показва празните щайги с продадени картофи

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини