Чистка в енергетиката. Вестниците в неделя

Събитията в енергийния сектор са сред сюжетите на неделните вестници, които цитират по темата икономическия министър Асен Василев.

„Всички държавни дружества трябва да се управляват от професионалисти, назначени след конкурс, заяви икономисечският министър Асен Василев пред Нова тв.

По думите му трябва да има ясни правила при назначението на директорите на държавните дружества. Докладът, който излезе тези дни, е бил започнат преди той да стане министър.

Във връзка с енергетиката Асен Василев заяви, че желанието му е така да бъдат структурирани правилата, че да не се получават повече такива проблеми. Ако системата бъде запазена в сегашния си вид, увеличенията наистина ще бъдат шокови, смята той. "Нашата идея е системата да не остане така. Всички участници в нея трябва да поемат своите задължения", каза министърът

Той подчерта, че са поканени експерти от Брюксел, които да помогнат за изработването на правилата. За това ще са нужни най-малко два месеца. "Трябва да си довършим анализите и силно се надявам, че няма да увеличение на цените на тока", подчерта Асен Василев. Той каза още, че трябва да се използват всички резерви..." - в. „Труд".

„По темата за цената на електроенергията той коментира, че чрез законодателни промени ще се направи опит да бъде избегнато увеличението на цената на тока от 1 юли. „Има достатъчно резерви в системата да задържим цената на текущите нива - подчерта Василев. - Не бих използвал думата „шок" по отношение на цените в енергетиката. Просто промените трябва да бъдат направени. Бъдещето е много просто - всички компании в държавата трябва да се управляват професионално - от мениджъри, назначени чрез прозрачни конкурси. Трябва да тръгнем напред по много ясен начин, с ясни критерии".

Попитан дали бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов ще бъде изгонен от АЕЦ „Козлодуй", министър Василев отговори: „При всички положения правим конкурс. Който го спечели, той ще остане".

Асен Василев каза още, че има много неясни неща, случили се в енергийния сектор. „Ние гледаме за в бъдеще как енергетиката да тръгне по един нов начин. И това не минава през ровене в миналото. Затова говорим за ясни, открити конкурси - не само в енергетиката, а в цялата държава. Това ще доведе до по-голям ред и по-добро управление", каза Василев.

Той подчерта, че крайният клиент не трябва да обира негативите от онези звена в системата, които не са си свършили работата..." - в. „Сега".

Всекидневниците цитират и президента Росен Плевнелиев за скандалите в МВР.

"Искам да бъда категоричен, че ако се окаже, че няма нищо, че това е поредната пушилка, лично аз ще извикам г-н Станимир Флоров, ще го поканя в президентството и ще му кажа "Извинете". Така президентът Росен Плевнелиев коментира вчера скандала с отстранения и по негово изрично настояване шеф на ГДБОП, след като прокуратурата започна разследване срещу Флоров за подкуп.

"Искам да кажа нещо много отговорно - да, аз трябваше да подкрепя българските органи и системата на правораздаване, защото това изисква от мен държавността. И аз самият, уважавайки институциите, трябва да ги подкрепям", отсече държавният глава. Но уточни: "От друга гледна точка, ако има доказателства, нека прокуратурата да ги покаже и да си свърши работата." Плевнелиев се зарече със старта на следващия парламент да инициира промени в законите, за да няма повече предпоставки за незаконно подслушване..." - в. „Труд".

"Това, което виждаме, с размахването отново на СРС, на скандали: ОК, част от демокрацията е, но все пак защо винаги преди избори? Защо? Защо винаги в последния момент? Къде бяха всичките тези сигнали, къде бяха всичките тези данни в продължение на години", попита държавният глава.

Той обясни, че вчера е трябвало да подкрепи българските органи и системата на правораздаването, защото това изисква от него държавността. "Но се надявам те да си свършат бързо работите", каза той.

Плевнелиев бе категоричен, че ако след проверката на прокуратурата се каже, че няма нищо, "ако се окаже, че е поредната пушилка", той лично ще извика Станимир Флоров...

"Не може предизборно просто само да се активираме и да клепаме един или друг. Това трябва да става единствено на база на конкретни доказателства, които да могат да издържат в съда", каза президентът.

"По същия начин се надявам не просто само в седмицата преди изборите, а винаги да се действа и това е част от моята концепция за работещи институции. Да, винаги даваме шанс, да, винаги подкрепяме, но и очакваме резултати, и то годни за защита в съда", добави Плевнелиев..." - в. „Стандарт".

Вестниците поместват и извадки от критичен доклад на американския Държавен департамент за България.

„Държавния департамент на САЩ коментира скандалите с незаконно подслушване в МВР в доклада си за състоянието на правата на човека в България.

Докладите за злоупотреби със специални разузнавателни средства се нареждат до проблемите на съдебната система в анализа на американските специалисти...

"Регистрирани са и големи забавяния в съдебната система; доклади за злоупотреби с подслушването; насилие и дискриминация срещу жени; насилие срещу деца; антисемитски вандализъм; дискриминация срещу членове на ромското и турското етнически малцинства; трафик на хора; дискриминация срещу лица с увреждания, срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални лица (ЛГБТ), както и тези с ХИВ/СПИН", се казва в доклада.

Маргинализацията на ромите остава най-неотложният проблем във връзка с правата на човека в Българи, се посочва в документа. Други проблеми с човешките права са малтретирането на затворници и задържани лица, тежките условия в затворите и местата за задържане, включително тяхната пренаселеност..." - в. „Стандарт".

„Документът сочи още влошаването на медийната среда и увеличаването на автоцензурата в медиите заради корпоративен и политически натиск. Корупцията продължава да бъде пречка пред възможностите на правителството и подкопава общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции.

Американските експерти не пропускат да включат към проблемите на страната и злоупотребите с подслушването. Те изброяват още насилието и дискриминацията срещу жени, насилието срещу деца, прояви на антисемитски вандализъм, трафика на хора, дискриминацията на лицата с различна сексуална дискриминация и др.

Правителството предприе стъпки за съдебно преследване и наказване на длъжностните лица, които са извършили нарушения, както в службите за сигурност и на други места в правителството. Въпреки това, техните действия са недостатъчни и безнаказаността остава проблем, се подчертава още в доклада на Държавния департамент.

Във връзка със скандала с подслушванията у нас документътт припомня, че през май парламентарната подкомисия, контролираща за използването на специалните разузнавателни средства (СРС) съобщи, че СРС са били използвани 13 624 пъти през 2011 година. Правителството е използвало като доказателство в съда едва 747, или 5 процента от общо поисканите СРС, като доказателства в съда. Неправителствени организации коментираха, че използването на закона е превърнало СРС-ата от изключителен в общоприет инструмент...

България е критикувана за непрозрачността в дисциплинарните наказания на Висшия съдебен съвет, задръстването на съдилищата със затлачени дела и дългогодишното влачене на наказателните процеси.

Докладът на Държавния департамент посочва още, че антисемитизмът, оскверняването на еврейски паметници и частни и обществени сгради продължават" - в. „Труд".

„Сред проблемите е и "корупцията, която продължава да пречи на способността на правителството да действа и подкопава общественото доверие към правосъдието и други държавни институции". Според анкетираните неправителствени организации и опозиционни партии свързани с правителството бизнесмени прибягват до изнудване и натиск, за да осигурят подкрепа на избирателите за управляващата партия ГЕРБ на местните и президентските избори през 2011г. "Управляващите не прилагат ефективно законите за борба с корупцията и служители във всички клонове на администрацията често се занимават безнаказано с корупционни практики (...) като подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби със средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние," отбелязва докладът..." - в. „Сега".

„В доклада, в секцията "Цензура или ограничаване на съдържанието", се посочва: "Има съобщение от журналисти, че политически партии, включително членове на управляващата партия, притискат медии и заплашват да унищожат бизнеса им, ако публикуват определени статии, което предизвиква автоцензура".

"Продължава загрижеността за влошаването на медийната среда заради корпоративния и политически натиск, който - комбиниран с растящата концентрация на медийна собственост - сериозно накърнява медийния плурализъм."

В текста се посочват критичните доклади от миналата година, изказването през септември на еврокомисаря Нели Крус за непрозрачност във финансирането и собствеността на медиите в България и анонимна анкета сред журналисти, разкриваща, че няма мотивация за разследваща журналистика и е рутинна практика на собствениците да диктуват редакционната политика и политическата ориентация на медиите си.

В секцията за насилие и заплахи над журналисти е цитиран случаят с колегата от "Икономедиа" Спас Спасов. Той публикува критични материали, касаещи плановете на компанията за осъществяването на строителен проект в морската градина на Варна. По този повод "през август Марин Митев - съсобственик на ТИМ холдинг му изпрати книгата "Изкуството на войната" от Сун Дзъ с бележка, съдържаща цитата: "Трябва да избягваш онези, които не можеш да победиш или с които не можеш да се сприятелиш" - в. „Дневник".

Неделните вестници цитират също позиция на премиера Марин Райков, че страната ни ще даде зелена светлина на Македония за приемане в Европейския съюз, когато тя започне да показва добросъседско отношение.

„Много ясни са становищата на нашите европейски партньори. Първото, което следва да бъде направено, е да започне изграждането на едни добросъседски отношения около нея, т.е. да не се генерира самоцелно напрежение в комуникацията с всички съседи особено с тези, които са страни членки на ЕС. Същевременно да не се отстоява една идеология на отрицание на идентитета на собствения народ, който е и нашият идентитет, каза Райков..." - в. „Дневник".

„България и Македония споделят обща история и границата трябва да е сведена до нула, посочи министър-председателят.

Границата между България и Македония трябва да бъде снижена практически до нула, тъй като ние имаме общо бъдеще и в ЕС." - в. „24 часа".

Темата за изборите също присъства на страниците на всекидневниците.

„ЦИК забрани на членовете на секционните комисии да си диктуват на глас имената и ЕГН-тата на избирателите при сверка на данните от личните карти с избирателните протоколи. Забраната е спусната с приетите от ЦИК методически указания за секционните избирателни комисии.

Всеки гласоподавател има право само на един грешен опит при попълването на бюлетината, гласят още указанията. Ако човек реши, че е сгрешил в избора си, може да поиска да му дадат чиста бюлетина, но само веднъж. Членовете на СИК трябва да вземат първата, без да я отварят, да напишат на гърба "сгрешена" и да я отделят настрани.

Ако избирател бъде хванат да заснема вота си или пък отвори попълнената бюлетина пред комисията, гласът му се анулира. Тогава обаче той няма право на повторен опит за гласуване. При тези случаи в протокола се отбелязва нарушението на гласоподавателя срещу неговото име.

Сгрешените и анулираните заради нарушения бюлетини не участват при изчисляването на избирателната активност като невалидни, пише още в указанията на ЦИК.

Комисията ще дава по една бюлетина на човек, като трябва да я откъсне от кочана пред очите на гражданина и да му покаже, че е чиста.

До гласуване ще се допускат само граждани с лична карта или зелен паспорт (за родените преди 1931 г.), но не и с шофьорска книжка или международен паспорт. Хората с увреждания, които искат да гласуват с придружител, трябва да си носят удостоверение от ТЕЛК.

Има указания и за евентуални проблеми с прословутите ксерокси. На 11 май - деня преди изборите, всяка секционна комисия трябва да включи и изпробва копирната машина, на която ще прави копия на избирателните книжа. Ако машината не работи, комисията трябва да се обади на телефона за техническа поддръжка и да следват указанията на оператора, предвижда инструкцията. "При неуспех заявете съдействие на техник от фирмата, осигуряваща копирните машини", пише още в указанията на ЦИК." - в. „24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини