Химическата гимназия с поредица мероприятия за Деня на Земята

И в Химията отбелязаха международния ден на Земята

Учителите и учениците в ПГХХТ “Проф. д-р Асен Златаров” отбелязаха в с две инициативи Международния ден на Земята. В събота, 20 април, те се включиха в инициативата „Да изчистим България за един ден“, като почистиха района около училището си. Най-упоритите в трудовата дейност получиха тениски, осигурени от община Димитровград.

Втората инициатива, която се осъществи днес, бе състезание, посветено на опазването на околната среда. Основно вниманието бе насочено към климатичните промени и качеството на въздуха.В състезанието участваха три отбора, като във всеки имаше по един представител от 9, 10 и 11 клас.

Първият етап бе представяне на презентация на тема “Въздух”, като предварителното изискване бе снимките на презентацията да бъдат направени от участниците в отбора.

Вторият и третият кръг бяха творчески – трябваше да се изработят предмети от отпадъчни материали и да се нарисува рисунка или карикатура, свързана с опазването на въздуха. Интересното бе, че нямаше жури, а публиката, чрез оценъчни карти, трябваше да определи победителя в състезанието.Всеки отбор представи своята презентация, като участниците в състезанието поднесоха доста любопитни факти на присъстващите.

Може би най-голям интерес предизвика информацията, че на първо място по замърсеност е орбитата на Земята. Оказва се, че там се носят 1800 т отпадъци – болтове, гайки, метали, дори и цели космически кораби. След презентирането отборите се отдадоха на трескава творческа дейност. И за да не скучае публиката, водещите я запознаха с различни интересни факти. Те представиха прогнозен модел на промените, които могат да настъпят при увеличаване на концентрацията на СО2  във въздуха, факти за атмосферата, вулканите, болестите, основните екологични проблеми и какви са възможностите те да се решат. Накрая, естествено, бяха обявени и победителите. Най-много точки събра отбор 2, в който участваха Нанси (9 клас), Пламена (10 клас) и Елиян /11 клас/

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини