Патриархът: Ако Той е с нас, кой ще е против нас? Преглед на печата

Посрещането на Възкресение Христово е акцент в електронните издания на всекидневниците.

„Стотици миряни се събраха в митрополитската катедрала "Света Неделя" в София за богослужението на Второ Възкресение, отслужвано от патриарх Неофит. По традиция на този празник патриархът служи в качеството си и на митрополит на Софийската епархия.

По време на богослужението се четат откъси от Светото Евангелие на различни езици. Това богослужение се нарича Второ Възкресение, защото за втори път в неделния ден в храмовете се чете евангелски текст, който отново разказва за Христовото Възкресение, отбелязва БНР.

В полунощ се чете текст, свързан с идването на жените мироноски, които откриват, че камъкът, с който е бил затворен гроба Господен го няма, както и че Исус Христос е възкръснал, то сега, на второто възкресение, текстът е свързан с появата на спасителя пред неговите ученици.

Българският патриарх благослови целия български народ. Той прочете патриаршеското и синодално пасхално послание, подписано от всички митрополити на Българската православна църква. Главата на Българската православна църква посочи, че Христовото Възкресение е тържество на живота, който е най-великият дар, даден на човека..." - в. „Сега".

"Христос воскресе! Воистина воскресе!" Тези сакрални думи прозвучаха трикратно точно в полунощ във всички православни храмове по света. Камбанен звън възвести възкресението на Исус Христос - най-великото събитие в християнската история и най-почитания празник на Православната църква.

Този възглас ще продължи през следващите 40 дни до празника Петдесетница.

Заедно с българите, празнуват християните в Русия, Украйна, Гърция, Сърбия, Грузия, Армения и множество други по-малки православни общности в цял свят. Това е единственото богослужение, което православната традиция повелява да се служи нощем.

За пръв път в България Възкресение Христово беше възвестено от новоизбрания по-рано тази година патриарх Неофит, който оглави богослужението в катедралния храм "Св. Александър Невски". На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев и министър-председателя Марин Райков.

Да пазим вярата, да я преумножаваме в сърцето си, да творим дела на милосърдие и правда, пожела на православните християни патриарх Неофит. "Тогава нашият живот и животът на обществото ще бъде друг, и Христос - възкръсналият, победилият дявола и смъртта - ще е с нас", обяви в приветствие главата на Българската православна църква и попита: "А ако Той е с нас, кой ще е против нас?"

"Нека възкръсналият Спасител вдъхне в нашите души твърда решимост да преуспяваме в доброто и укрепваме във вярата, надеждата и любовта! Да не допускаме злото, унинието и скръбта да ни завладяват! Нека с усмивка, топлина и жест на внимание да съгряваме сърцата на тези, които страдат и изпитват лишения, защото не е нужно много, за да се върне радостта в живота им!", призова патриарх Неофит.

Той отправи пасхално приветствие към всички духовни чеда и всички хора с добра воля с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение и надеждата!..." - в. „Дневник".

Работата на служебния кабинет също е сред водещите теми, въпреки поредицата от празнични дни.

„Премиерът Марин Райков се надява служебният кабинет да доведе до край промените при управлението на парите в държавните дружества. Това съобщи той в интервю за Би Ти Ви.

Проектопромените предвиждат големите държавни компании да държат не повече от 25% от средствата си в една банка и да избират обслужващите ги финансови институции избирайки измежду поне пет оферти.

Началото на разговора за диспропорциите в енергетиката, стъпките в социалната сфера и запазването на финансовата стабилност посочи като други важни теми, за които служебният кабинет има принос.

Райков съобщи, че шефът на АЕЦ "Козлодуй" няма да бъде сменен и това е неговото мнение и желание. За всички останали персонални промени, които министърът на икономиката Асен Василев обеща, е помолил да бъдат ясно аргументирани, за да не възникват опасения, че се правят без задълбочен анализ...

Премиерът определи финансовия министър Калин Христов като финансовата съвест на правителството, неговия "г-н Не". Направихме необходимото да не изплашим чуждите инвеститори, да запазим финансовата стабилност, макар че и аз понякога се ядосвам от тези бюджетни пранги", каза служебният министър-председател.

Помолен да коментира скандала с подслушванията, вметна, че обикновено твърдят че са подслушвани хора, които никой не иска да чуе. Посочи, че прокуратурата ясно е показала, че е независима, върши си работата, а всички са невинни до доказване на противното. "Най-важното е да сме наясно дали е имало такава практика. Ако е имало, трябва да се знае, че това е неприемливо, скандално. Ако не е вярно - това ще успокои донякъде обществото", каза Райков." - в. „Дневник".

„Той посочи, че с президента Росен Плевнелиев имат много добър и откровен диалог. „Виждаме се често, на една вълна сме. Аз имам една много основна грижа и това е да не излъжа доверието на българския гражданин и на този, който ми е гласувал това доверие - в случая това е президентът", допълни Марин Райков.

Той каза още, че работи много добре с министрите. Вицепремиерките полагат огромни усилия наравно с мен да отстояват целите на това правителство. Всеки ден се облягам на министъра на финансите, който е нашата будна съвест. Успяхме да запазим финансовата стабилност, успяхме да не изплашим чуждестранните инвеститори, каза още премиерът Марин Райков." - в. „Труд".

„Относно това дали е поискал подслушването да бъде извадено от МВР, Марин Райков категорично заяви, че няма в момента инструментариум, с който да го наложи, но неговото лично мнение е, че наистина това би било в съответствие с добрите демократични практики, най-малкото защото би разсеяло подозренията за възможни злоупотреби.

На въпрос дали се страхува от реваншизъм, тъй като някои смятат, че прокуратурата съгласува действията си с него, Райков каза, че не смята, че може да има реваншизъм, тъй като реваншизмът е част от политическата субкултура в някои български среди. „Не ме е страх, защото ако ме беше страх нямаше да се заема с това, което съм се заел през последните месеци.

Относно прокуратурата, очевидно е, че тя е независима и нито някои от властта би си позволил да й влияе, нито тя би се повлияла от становищата на хората във властта. Това поне г-н Цацаров го доказа категорично", каза Марин Райков.

Попитан дали смята, че има достатъчно данни за престъпление по случая със Станимир Флоров, Райков каза, че не принадлежи той да казва дали има данни, защото първо трябва да прецени прокуратурата и да формира обвинения. Впоследствие е важно какво ще каже съдът. Всички бяхме наясно, че временното отстраняване на Станимир Флоров няма алтернатива след като спрямо него беше образувано наказателно производство. Това не означава, че се твърди, че той е виновен, каза Марин Райков..." - в. „Стандарт"

„Трябва да преодолеем съблазънта да се маскарим и да се замеряме с досиета и картончета, каза още премиерът Марин Райков. Темата за посланиците-агенти на Държавна сигурност (ДС) от самото начало е третирана не както трябва, тъй като под един критерии са поставени хора, които наистина са работили за страната си и доносниците, каза Райков.

„Ние не управлявахме добре този казус и аз затова казах, че обвиненията за ДС и това разхвърляне на картончета е чалгата на прехода. Ние не поставихме тази тема в една правилна рамка и създадохме структури, които застанаха между документа и хората. Нямаме нужда от посредници", посочи Марин Райков. Всички документи трябва да бъдат явни, хората да могат да влязат в интернет, да попълнят едно име и да стане ясно кой какъв е бил. Няма лустрационни закони в България, но е важно да има истина. „Нека да не забравяме, че минаха десетилетия от този период, дължим истината на обществото, дължим истината преди всичко на пострадалите, но да слагаме в едно тези, които са извършвали престъпление срещу личността и тези, които не са - не е възмездие спрямо пострадалите.

Това е по-скоро една допълнителна несправедливост, а с несправедливост не може да се компенсира друга несправедливост", каза още Марин Райков." - в. „?4 часа".

Вестниците поднасят и поредния поглед към ситуацията у нас.

„Австрийският ежедневник „Ди Пресе" публикува материал за България, засягащ социалните проблеми в страната, бедността и животът в един от ромските квартали.

Загубена е надеждата за по-добри времена, няма и очаквания парламентарните избори в средата на май да променят нещо, започва текстът на „Ди Пресе" и обръща вниманието към проблемите на ромите.

Кореспондент на австрийския в. „Ди Пресе" описва обстановката в софийския ромски квартал „Факултета" - 35 000 жители от ромски произход, коне, планини от отпадъци.

От края на социализма ситуацията с българските роми, които съставляват около десет процента от населението (около 700 000 души) бързо се влоши.

Същевременно, проучвания сочат, че всеки пети българин е беден и трябва да оцелява с по-малко от 120 евро. Безработицата е стигнала до 18%. Сред младите хора в България почти всеки трети е безработен, пише още изданието.

Броят на бедните в България се увеличава, коментира българският антрополог Харалан Александров..." - в. „24 часа".

„Доходите падат, а разходите за живот се увеличават. На състраданието на по-заможните българи трудно може да се разчита. Ние сме развили една примитивна форма на неолиберализъм, която дава право на оцеляване само на силните и според която бедните са виновни за положението си", коментира Александров.

Според изданието докато елегантно облечени дами, носещи покупките си, се разхождат по булевард „Витоша" в столицата, сервитьорки разпъждат бездомници, които безпокоят клиентите в скъпите заведения. Огорчението на българите се засилва.

Запалени коли и улични размирици - силата на протестите срещу високите сметки за ток през февруари и март смая не само политиците, но и световната общност. За повече големи заглавия допринесе и внезапното увеличаване на броя на самоубийствата и вълната от самозапалвания- седем души вече са загинали в резултат на изгарянията си.

Колкото по-голяма е бедността, толкова по-голяма е социалната изолация, коментира Александров. „Когато човек не може да предложи на гостите си кафе, той самият вече спира да ходи на гости", казва той..." - в. „Труд".

„Провал ли е присъединяването на България към ЕС през 2007 г., се пита в статията. През първите две години след присъединяването, страната е имала един от най-високите темпове на растеж в ЕС, посочва директора на Центъра за либерални стратегии в София Георги Ганев. През 2007 г. притокът на чуждестранен капитал е в размер на почти половината от БВП до 47%, но кризата спря възхода. Ганев коментира, че проблемът не е вътрешен. "Вътрешните проблеми като корупцията, монополите и бюрокрацията обаче са още по-важни, отколкото преди." Той пояснява, че високата данъчна тежест за малките компании и бедната образователна система създава проблемите на пазара на труда и води до социалните напрежения..." - в. „Стандарт".

„БГ Черноморие - безкраен купон и бурен живот

Слънчев бряг и Златни пясъци са препоръчителни морски курорти за туристите, обичащи бурния живот и безкрайния купон на най-добрата цена, пише германският "Билд"

Това сочи проучване на американския интернет портал "Price for Travel", разгледало под лупа цените на най-добрите предложения за едноседмична почивка в тризвезден хотел в европейските морски курорти, при това в разгара на летния туристически сезон. От решаващо значение са също цените на храна и напитки, както и положителните отзиви за курортите, но проучването не отчита като фактор цената на самолетните полети до избраната дестинация.

За постоянния шум и веселие на "прословутите" Златни пясъци са отговорни многото хотели, пансиони и останалите опции за настаняване, които успяват да излязат на печалба заради предлаганите ниски цени за настаняване, сочи проучването. Слънчев бряг също не изоставя, който със своите около 1000 хотели и други възможности за настаняване и 10-километрова плажна ивица от години е атрактивна дестинация за търсещите най-добрата оферта купонджии.

Родните курорти обаче ще трябва да се конкурират с набиращи популярност дестинации на Балканите, като например черногорското градче Улцин. То разполага с най-дългият плаж на източната част на Адриатика - 14-киломентровата Велика Плаза, а в сравнение със съседна Хърватия там има доста по-малко туристи. Но районът придобива все по-голяма популярност и няма още дълго да бъде подминато от масовият туризъм, подчертават от "Price for Travel".

Същото се отнася и за Саранда в Албания..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини