Цацаров обяснява кое ясно, кое неясно по записите Борисов-Кокинов-Найденов

Обвинител номер едно Сотир Цацаров съобщи, че продължават разпитите във връзка със скандалния разговор между Борисов, Найденов и Кокинов.

Главният прокурор обясни, че вече са снети обяснения от трите основни действащи лица, но допълни, че продължават разпитите на други хора, имащи отношение към разговора. Едно от тези лица участва в телефонен разговор в края на записа, в който Борисов обяснява какви са резултатите от проверката с незаконното подслушване в МВР.

Цацаров посочи, че все още не е готова експертизата за установяване на изтритите записи, на което се натъкна прокурорската проверка в МВР, но прокурорите са се свързали с представители на фирмите, производители на машините и ако се наложи, ще се търси и тяхното мнение. 

Все още не е ясно дали Кокинов е давал на бившия премиер някакъв доклад, свързан с разследването за незаконните подслушвания. Цацаров обясни, че в момента работата им е насочена изцяло към това да установяват кръга на лицата, които са участвали в разговора. За него основният проблем е, че е предавана информация на лица, които нямат отношение към него.

Към момента не е ясно дали ще бъде образувано наказателно производство срещу някой от тях. Главният прокурор очаква този въпрос да се изясни в рамките на около две седмици.

От разпитите на Борисов, Найденов и Кокинов става ясно, че никой от тях не признава той да е носил записващо устройство. Бившият земеделски министър категорично отрича той да е направил записа, но не се изключва хипотезата да е използвана негова вещ, като например телефона му.

Категорично ясно е и че записът не е направен по надлежния законов ред. 

За изтеклия вчера СРС запис, в който Борисов говори за схеми за обществени поръчки главният прокурор обясни, че днес СГП ще реши дали да образува проверка по случая. Цацаров е чул част от тези записи и впечатлението, с което е останал е, че става въпрос за изключително лошо техническо качество, като се пораждат сериозни съмнения за автентичността им.

Междувременно стана ясно, че Борисов и Цветанов днес са викнати в спецпрокуратурата заради разследването на временно отстранения шеф на ГДБОП Флоров.

Едно от днешните две лица, които ще бъдат разпитани, би следвало да е участвало в разговора в Банкя, а другото да е участвало в разговора в края на записа, уточни главният прокурор. На въпрос дали Цветан Цветанов ще бъде поканен на разговор, на който се яви и експремиерът Борисов, Цацаров отсече: В прокуратурата разговори не се провеждат, провеждат се разговори в процесуална форма и за тях има един единствен термин - разпит на обвиняеми и снемане на обяснения от свидетели.

Проверката по този СРС запис няма да приключи до изборите в неделя, но главният прокурор подчерта, че една проверка не бива да се мери от гледна точка на това дали ще приключи преди изборите, дали ще приключи след тях или дали ще приключи с оглед на изборите.

Стана ясно още, че главният прокурор Сотир Цацаров ще предложи Евгени Диков за изпълняващ длъжността градски прокурор на София, след като Николай Кокинов подаде оставка.
Припомняме, той се оттегли след скандалния запис между него, експремиера Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, достигнал до медиите.

Диков нашумя преди няколко месеца, когато се избираше шеф на столичното следствие. Тогава обаче той загуби битката с Бойко Найденов.

На влизане за днешното заседание на ВСС Цацаров обясни, че е издал разпореждане Диков да бъде командирован от ВКП към градска прокуратура, като в момента, в който се избере човек за мястото на Николай Кокинов, Диков ще се върне при върховните магистрати.

Главният прокурор определи това свое решение като нетрадиционно, защото за първи път прокурор се командирова от по-висша към по-долна инстанция. За момента временно градската прокуратура се ръководеше от Роман Василев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини