Рибари пробват кълве ли след урната

В изборния ден приятното майско слънце предразположи десетки почитатели на природата и въдичари да излязат на разходка извън града.

И седемте разрешени за риболов водоема в региона се напълниха с хора.

Край един от тях -край димитровградското село Крепост млади и стари въдичари мятаха и се наддумваха „кои ли риби са налапали въдичката днес“. „Май ние сме най-големите рибоци!“, подхвърля шеговито в унисон с деня на вота „пекан“ рибар от левия бряг на водоема.

По надолу приятелките Симона и Емилия щъкат по брега и се радват на улова си.

На въздух край водоема са ги довели дядовците им. Макар че се учат отскоро да мятат въдици, късметът на начинаещия вече е проработил и 7-годишните хлапета не могат да се нахвалят с 4-5 каракудки в живарника си.

Повечето от риболовците обаче са се отчели първо пред урните преди да дойдат за релакса край водоема. Така са направили и семейство Динко и Радослава Добрев. Първо отишли да направят избора си, после семейството се настанило удобно край спокойна вода на язовира.

„ 21 години едни и същи хора се въртят в парламента. Политическата система у нас стана много елементарна, еднозначна, без никаква развръзка.“, казва семейството.

Докато край язовира до село Крепост идилията е пълна, малко по нататък по пътя към Хасково търговците вече са изкарали и първите прочути местни череши.

На въпроса по колко се харчат? Търговците отговарят шеговито: Спрямо колата -между 6 и 8 лева.

Хората обаче се притесняват, че тази година реколтата от най-ранните череши ще са доста дребни. Една от причините затова са закъснелите с близо 4 месеца субсидии. Стопаните трябвало да ги получат още през декември, миналата година, но изплащането останало едва в края на април. Това стопирало работата и покриването на разходите на производителите за торене на овошките.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини