11 читалища протестират срещу решение в полза на колегите си от "Звездица"

На сесия днес бе отхвърлено предложението на кмета Иво Димов за преграсуване на отпуснатите на ТА "Звездица" пари

11 читалища от Общината протестират срещу решението на Общински съвет- Димитровград от месец април, с което се отпущат 4 000 лв. за участие на Танцов ансамбъл "Звездица" в международен фестивал в Германия.

Това стана ясно по време на дебатите в залата на ОбС днес, когато се разглеждаше точката за отмяната на въпросното решение от априлската сесия.

В нея градоначалникът Иво Димов посочва, че то е незаконосъобразно и нецелесъобразно. На първо място, защото отпускането на допълнителни средства от бюджета само на едно читалище е несправедливо спрямо останалите, смята кметът.

Освен това, в приетото през април решение е записано, че средствата се дават на Танцов ансамбъл "Звездица", а не на едноименното читалище. Ансамбълът не може да бъде финансиран от бюджета, според нормативната уредба, мотивира се Димов.

Срещу думите му възрази вносителката на докладната за финансовата помощ за "Звездица" Таня Делчева. Тя посочи, че част от протестиращите читалища са получили допълнително пари през миналата година и изброи имената им. Делчева каза, че за следващо заседание ще подготви докладна, в която ще упомене, че средствата са за читалище "Звездица", а не за ансамбъла.

В дебата се включи и шефът на комисията по култура Христо Цветков, който бе категоричен, че не е имало деление между отделните читалища в Общината при разпределение на субсидията.

В крайна сметка общинарите отхвърлиха искането за отмяна на рещението с 13 гласа "за", 6- "против" и 8 гласуваха "въздържал се".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини