Депутати спорят: Кой да взима субсидия

За започване на дебат за промяна на субсидирането на партиите се обявиха депутатите от БСП, ДПС и “Атака“ - Антон Кутев, Йордан Цонев и Павел Шопов, в студиото на TV7. Според Шопов трябва да се спре финансирането на партиите, които не са успели да влязат в парламента. По негови думи тези формации дори не развиват политическа дейност, а просто имат финансиране.

Голяма част от политическите формации, минали границата от 1% на изборите, прибират субсидиите, без дори да развиват политическа дейност. От "Атака" ще внесат предложение за промяна на Закона за политическите партии в частта, която касае субсидирането, до дни в Народното събрание.

Ние се опитваме още от миналото Народно събрание да направим промяна в закона, обясни Шопов и допълни, че в 41-вото НС ГЕРБ не са се съгласили да се направи подобна промяна, тъй като така си осигурявали мнозинство.
Депутатът използва дискусията, за да нападне и НФСБ, които по негови думи били сателит на ГЕРБ, а не развивали никаква политическа дейност.

Антон Кутев от своя страна се съгласи, че трябва да се помисли за промяна на Закона за политическите партии, но се обяви за продължаване на държавното финансиране на формациите.

По негови думи партиите са инфраструктурата на демокрацията и трябва да се помисли как е най-добре да се финансират те – от държавата или чрез дарения.

Ако се вземе решение да се издържат само чрез членски внос и спонсори, тогава те ще станат по-зависими от бизнеса и в парламента ще влязат негови представители, а не на хората, добави той.

Кутев допълни, че трябва да стартира широк обществен диалог и да се види какво искат хората.

Има и про, и контра аргументи, коментира Йордан Цонев идеята на “Атака“ непарламентарно представените партии да не взимат субсидии. Според депутата от ДПС, от една страна, тези средства създават политически плурализъм, но от друга – действително има много формации, участвали във вота само за да минат бариерата от 1% и да получат субсидиране.

Цонев припомни, че 2005 г., когато е приет законът за субсидиите, това е била и неговата основна цел – да намали зависимостта на политическите централи от сенчестия бизнес. Изкривяването, което допуснахме от тройната коалиция, беше промяната на закона, според която парите следват депутатите и тази грешка се видя най-видно в предходния 41-ви парламент, където пазаруването на места в НС беше честа практика. Това трябва да бъде променено, отсече той.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини