В Димитровград: Намалят таксите за улична продажба на плодове и зеленчуци?

Да бъдат облекчени производителите, които разполагат маси по улици и площади, предлага Стефан Димитров

Намаление на таксите за ползване на тротоари, площади, улични платна и места, върху които се организират пазари и тържища на ОП"СПИОПТ" в Димитровград предлага в докладна записка председателят на ОбС Стефан Димитров.

Тя ще се разглежда на сесията на местния парламент през юни. В нея шефът на ОбС иска 50% по-ниска такса за производителите от Общината, които реализират продукцията си за "жълти стотинки". 

Според него, това ще послужи като мярка срещу монополите при производство на плодове и зеленчуци. "Големите търговски вериги контролират голям процент от търговията с хранителни продукти в рамките на Европейския съюз.

За да може един земеделски производител да стане доставчик на тези хранителни вериги, е необходимо да той да произвежда големи партиди стандартизирана продукция - нещо, което е трудно за българските производители", пише още в докладната..

С изменението и допълнението в наредбата, в условията на икономическа криза и повишената конкуренция на пазара от страна на монопола, ще се даде възможност на земеделските производители да съхранят бизнеса си и реализират бъдещите си намерения, смята още Димитров.

В мотивите си към докладната той посочва, че 80% от продаваните у нас плодове и зеленчуци идват от други държави. Според него, с предлаганото намаление ще се стимулират родните производители.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини