Възстановяват монументалните пана на ул."Хр.Смирненски" в оригинален вид

Работата по ремонта на паната приключва с боядисването им в жълто

В оригиналният си вид от преди 40 години ще бъдат възстановени монументалните пана, намиращи се на шестте блока на ул."Христо Смирненски" в Димитровград.

От началото на месец юни те се ремонтират заради сериозни пукнатини между тях и фасадата на жилищните сгради. За проблема Dimitrovgrad.bgvesti.net информира още през януари тази година.

Първоначалната идея бе паната да бъдат покрити с два слоя лак, но тя се оказала неудачна, разказаха от формата, която извършва реконструкцията.

Затова е решено произведенията да бъдат боядисани в охра, както е било при поставянето им през 1973 година.

Две от паната вече са обновени, остават още четири, който ще бъдат боядисани до 3-4 дни. Приключила и работата по укрепването на монументалните творби.

Фугите бяха запълнени с пяна и лепило от фибри, а самите произведения бяха захванати за фасадата с метални планки. Над тях има козирка, която пази от дъжд. Стойността на ремонта е близо 15 000 лв., които Общината отпусна след като бе свиката екпертна комисия, констатирала щетите.

Автор на монументалните произведения на блоковете по ул."Хр.Смирненски" е покойният художник Атанас Яранов. Още преди три години изтъкнати професори от Съюза на бълг.художници ги огледаха и препоръчаха реставрация и съхранение на ценните творби.

В късния следобед кметът Иво Димов провери на място провери как върви ремонтът на паната.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

До 3-4 дни ще приключи окончателно ремонта на паната
Върху не боядисаните все още личат следи от стария цвят

С метални планки паната бяха прихванати към фасадата на блока

В късния следобед кметът Иво Димов също направи проверка как върви ремонтът на паната

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини