9 любопитни факта от историята на Интернет

Когато мислите за интернет вие вероятно си представяте една огромна свързана мрежа от компютри, които са опасали света, и които обменят информация помежду си 24 часа в денонощието. И ще бъдете прави.

Това обаче не винаги е било така. Когато Tim Berners-Lee е замислил за пръв път световната мрежа от компютри през 1989 година, целият „интернет“ (който все още е бил твърде малък) е бил на неговия NeXTcube от NeXT – компанията започната от Стив Джобс, след като той е принуден да напусне Apple.

За сведение, NeXTcube е бил висок клас компютър, който е бил проектиран и произвеждан от компанията NeXT от 1990 година до 1993 година и е работил с операционната система NeXTSTEP.

Това разбира се, е само един пример от историята на интернет, а анализаторите от Business Insider са приготвили още няколко твърде любопитни факти.

1. Преди да стане собственост на Google, името Gmail е обозначавало безплатната имейл услуга, предлагана от Garfield.com – сайт посветен на анимационния герой.

2. Софтуерът на YouTube за следене за нарушения на авторските права всеки ден сканира видео съдържание, което може да се изгледа за 100 години. Google прибягва до помощта на софтуер за сканиране на видео кадрите, качвани всеки ден в YouTube, за да се гарантира защитата на интелектуалната собственост.

3. Първата уеб камера е била използвана за наблюдение на една кафе машина. През 1991 година учените от Cambridge University успешно използвали първата уеб камера в света в своя собствена локална мрежа. Целта им била да следят кога кафето в машината свършва, за да могат веднага да направят ново.

4. Думата „интернет“ е съкращение на по-дълъг термин. През 1974 година тя се появява в статията „Internet Transmission Control Program“, в която се описвали термините „междумрежов“ или „междусистемна мрежа“.

5. През 1992 година Конгресът приема законът за научни разработки, наречен „Scientific Advanced Technology Act“, с който се дава права на търговците да печелят в интернет. Това включва всичко от плащане на сметки до закупуване на нещо от онлайн магазин.

6. В интернет е събрана цялата информация на света. Но това е не само благословия, но и проклятие. В мрежата има много сайтове, които дават точни указания как може да се самоубиете успешно.

7. Един от всеки шест брака днес са между двама влюбени срещнали се онлайн.

8. Интересите на хората изглеждат доста първични, когато става въпрос за онлайн дейността им. Приблизително един от всеки трима днес търси порно съдържание в интернет. Въпреки големия интерес по темата обаче, порно съдържанието представлява само около 1,1% от интернет.

9. Първата снимка в Интернет е публикувана през 1992 година от Бърнърс-Лий. На нея се виждала сградата на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини