5 удивителни природни явления

Странни, необясними, зрелищни явления са едни от най-впечатляващите дарове, които природата поднася на хората. Възможно е вие самите да станете свидетели на такива феномени по време на предстоящите ви летни пътешествия.

Дотогава ви предлагаме да се настроите приключенски с този кратък обзор на едни от най-смайващите феномени на планетата.

Мълниите Кататумбо

Във Венецуела, там, където река Кататумбо се влива в езерото Маракайбо, падат мълнии 140-160 пъти в годината с продължителност около 10 часа поред. Годишно, това прави над 1,2 млн. светкавици. Леко зловеща е тишината, в която се сипят от небето, тъй като се образуват на височина от няколко километра и не произвеждат никакъв акустичен ефект. Но пък са видими от 400 км разстояние и служат от векове като помощници в навигацията на плавателни съдове. Затова и явлението бива наричано още „Маякът Маракайбо”.

Огънят на Свети Елмо


Този необикновен сияещ ореол обгражда изневиделица обекти с остри или тънки краища като върховете на корабни мачти, морски фарове и други единични заострени предмети. Възниква при рязко увеличаване на потенциала на електрическото поле. Наподобява огърлица от светещи топчета, най-често в синьо, но понякога толкова прилича на пламъчета, че незапознатите дори се оптиват да ги гасят. Огънчетата на Св. Елмо не парят и траят най-много минута, съпроводени от характерен свистящ звук. Излъчват ги йонизирани молекули на въздуха, под въздействието на силно атмосферно електричество. Видите ли ги, търсете сигурно убежище, защото са предвестник на задаваща се силна буря. Наблюдавани са и при пясъчни бури.

Пълзящите камъни

В Долината на Смъртта в щата Калифорния периодично огромни валчести канари се преместват от едно на друго място, оставяйки забележима следа. А понякога само се преобръщат от едната на другата си страна. Следите от пътешествията им понякога са дълги няколко десетки километра. И до ден днешен учените нямат достатъчно издържана теория на какво се дължи това чудо.

Червен прилив и червен сняг

Тези явления са относително широко разпространени, обяснени и описани в научната литература, но все така произвеждат разтърсващо впечатление. Червен прилив се наблюдава в много тропически страни. Морската вода изведнъж се оцветява от светлорозово до тъмно виолетово в резултат на бурно размножаване на над 300 вида водорасли. Явлението е опасно, хората трябва да избягват не само прекия контакт с водата в такъв момент, но и употребата на морски дарове от дълбините й. Причината за червения сняг също са особен вид водорасли, способни да се размножават при отрицателни температури. Наблюдава се в приполярните райони и по планински части, разположени на голяма надморска височина.

Камъните Моераки

Сферичните камъни Моераки, разпръснати по плажната ивица Коекохе в Нова Зеландия са истинско чудо на природата. Повечето от тях достигат три метра в диаметър и са на приблизителна възраст около 60 млн. години. Най-странното е, че отвътре са кухи, като яйчна черупка. Местните жители смятат, че са творение на праисторическа цивилизация, а има и теории, че произходът им е извънземен. 

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини