Мъж се заля с бензин пред ВСС, озаптиха го да не лумне

Мъж опита да се самозапали пред сградата на Висшия съдебен съвет.

Той се заля с гориво, но полицията успя да предотврати фаталното развитие на събитията.

Според първоначални данни това е Чавдар Янев, който преди няколко дни изчезна и беше издирван.

Известният с участието си в почти всички протести в София мъж изчезна мистериозно в петък, 5 юли, а след 24 часа МВР го обяви за издирване.

Той е оставил писмо на съпругата си, в което пише: "Във високата планина започва зоната на смъртта". Заради тези думи съпругата му смяташе, че се е качил в планината, за да сложи край на живота си. 

Чавдар Янев упорито водеше гладна стачка пред сградата на Висшия съдебен съвет през изминалата зима. Причината - не получил справедливост, след като в продължение на 12 години се е борил в съдебната зала срещу "Топлофикация София".

След днешния му отчаян опит да се самозапали главният прокурор Сотир Цацаров излезе от сградата на Съвета и отиде да разговаря с него, двамата са в патрулна кола на полицията, коята е заобиколена от полицейски служители.

Това е втори неуспещшен опит на Янев да си драсне клечката. На 10 май тази година той отново се заля с бензин, но отново полицаи го спряха да се самозапали пред ВСС.

Пред сградата на ВСС пък са се събрали около 50-60 протестиращи с искания за оставка. Те скандират "Мафия" и освиркаха главния прокурор, когато той излезе.

Повече от 10 дни пред ВСС всеки ден се събират хора, които настояват за оставката на висшия магистрат Камен Ситнилски.

Скандалът около него избухна преди близо месец, след като бяха разпространени данни за проведен разговор, в който се уговарят гласове за избора на Ситнилски за член на съвета.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини