Григор Димитров изтърва отличен шанс за титла на ниво ATP

6:7 (3), 7:5, 5:7 – Григор Димитров ще си спомня дълго този резултат, с който загуби от номер 35 в света и четвъртфиналист на тазгодишния „Уимбълдън” Фернандо Вердаско, тъй като ако беше спечелил, щеше да играе финал в Бостад срещу играч извън топ 70 на света – Карлос Берлок или Тиемо Де Бакер.

Преди началото на мача едно нещо беше ясно – изходът на срещата зависеше в голяма степен от представянето на Григор от бекхенд. Защото срещу левичар като Вердаско изпълняващият с една ръка бекхенд българин със сигурност щеше да бъде многократно тестван и трябваше да намери отговор на много топспин удари от форхенд на испанеца. Затова и търпението беше много важно – Вердаско е известен с това, че често изпуска нервите си в решаващи моменти.

Първи сет

Срещата започна със сервис на Григор и много слаб гейм от страна и на двамата, но за съжаление българинът направи две непредизвикани грешки повече и испанецът проби от втори опит. Въпреки ранния бонус Вердаско също не изглеждаше стабилен, но Григор можеше да изостане с два пробива пасив, ако не беше инстинктивната му гениалност – при точка за пробив Димитров излезе на мрежата и му се наложи да отиграе воле с удар между краката, с което той се справи и изненада Вердаско, който изкара минаващия удар от бекхенд в аут.

За щастие след този труден трети гейм Григор върна пробива благодарение на слабо представяне на Вердаско от сервис, който направи две двойни грешки, втората на шанс за пробив. Испанецът сервираше почти непрестанно на бекхенд на Григор, а нашето момче не се справяше много добре, но и процентът на първи сервис на Вердаско не беше достатъчно висок, за да установи пълен контрол на свой начален удар, а и от основна линия Фернандо не беше особено стабилен, като леко учудващо се пропукваше доста от форхенд. Григор обаче също правеше малко повечко грешки от форхенд, отколкото е обичайно за него, когато е във форма.

След първите пет гейма обаче и двамата като че ли си спомниха колко страшно оръжие е началният удар и се стабилизираха в този компонент – Вердаско взе два поредни сервис гейма на нула, Григор също се разписа веднъж на 15 и веднъж на нула.

При 5:4 в полза на Димитров пред него се откри шанс – 15:30, след като направи една невероятна контра къса топка на скъсен удар от бекхенд на Вердаско, но след това испанецът се спаси с хубав сервис и неуспешен опит за нова къса на Григор. При 6:5 българинът отново имаше 15:30 след нова добра игра в защита и впечатляващ скуош удар от форхенд, но Вердаско вкара три поредни първи сервиса на бекхенд на Григор – един невърнат и два къси ретура, завършени веднага от испанеца.

Тайбрекът започна с по един минипробив и за двамата, но след това Вердаско дръпна с 4:1 точки след много майсторски удар от форхенд по обратния диагонал при труден слайс на Григор от бекхенд и след двойна грешка на нашето момче. Григор върна единия минипробив, но при 3:5 сбърка лесно воле на мрежата, а след това Вердаско натисна на бекхенд българина и Григор сбърка третия удар – загуба с 3:7 в тайбрека.

Втори сет

Вторият сет започна с убедително представяне от страна на сервиращия тенисист – Григор успя да стигне до 15:30 и до дюс в два гейма на Вердаско, но нищо повече, тъй като испанецът веднага почваше да сервира на бекхенд и с повече топспин в ударите си се спасяваше. Димитров също спаси едно 15:30 на свой сервис.

В седмия гейм на сета дойде големият шанс за Григор – 15:40 на сервис на Вердаско, след по-добра игра от основна линия на българина. Испанецът заложи на познатия сервис на бекхенд страната на Григор, но този път нашето момче направи добър слайс ретур и веднага стъпи на основната линия, забивайки силен форхенд, а след това излезе на мрежата и с рутинно воле взе своето.

Стигна се до 5:4 и сервис за сета на Григор и точно тогава дойде първият слаб гейм за българина от начален удар. В него Димитров направи двойна грешка, но по-неприятното беше, че при три сервиса от адвантидж полето той три пъти сервира на форхенд на испанеца, при което трябваше да играе от втори удар на бекхенд страната си и логично Вердаско почваше да диктува разиграването със своя форхенд, печелейки в крайна сметка, защото успяваше да изтика Григор на три-четири-пет метра зад основната линия, откъдето само грешка на испанеца можеше да помогне на българина да спечели, а Фернандо не допускаше пропуск.

За щастие след 5:5 гейма Вердаско се поотпусна леко и след две леки грешки при удари от основна линия Григор отново стигна до 15:40. Българинът се възползва и проби пак от първи опит, след като Вердаско вкара форхенд в мрежата при опит да върне поредния бекхенд слайс на Григор. Последва втори шанс за нашето момче да затвори сета на свой сервис и този път той го направи след два аса от дюс полето – 7:5.

Трети сет

За нещастие в решаващата част Вердаско успя да направи сравнително ранен пробив – в четвъртия гейм, след като Григор не се справи с удар на линията, а после сбърка както от бекхенд, така и от форхенд. Испанецът пък затвърди пробива за преднина от 4:1 гейма и в първите си три сервис гейма в тази част даде на Григор само две точки, едната от които дойде след впечатляващ удар от паната от форхенд по правата на българина.

Мачът обаче далеч не беше свършил – Григор направи едно страхотно изпълнение при 1:4 гейма пасив, когато достигна до лоб на Вердаско и успя на свой ред, след като се завъртя около остта си, да направи контра лоб, който остави испанеца залепнал на мрежата. Това изпълнение вдъхна сили на българина и в седмия гейм той върна пробива, след като Вердаско нареди три поредни грешки от форхенд и една от бекхенд в опита си максимално да върти топката на бекхенд на Григор.

Непоправимото се случи в дванадесетия гейм на сета – при сервис за влизане в тайбрек Григор пропусна на милиметър форхенд по правата, после Вердаско уцели основната линия и стигна до мачбол. При него се стигна до разиграване и Димитров не издържа, опитвайки да избяга от бекхенда си, което доведе до лошо позициониране и удар далеч в аут от форхенд – 5:7.

Загубата на полуфинала в Бостад означава, че Димитров защитава точките от този турнир, тъй като и миналата година стигна полуфинал тук, губейки от друг испанец - Давид Ферер, с 3:6, 5:7.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини