Обраха музей в Брюксел за по-малко от 2 минути

Thinking Lady, Kees van Dongen, 1907 g.

Музеят Ван Бюрен в Брюксел е обран през нощта във вторник срещу сряда. На 16 юли дестина ценни произведения на изкуството са откраднати от там за по-малко от две минути.

Сред изчезналите творби е една картина на белгийския експресионист Джеймс Енсор и платното на холандския художник Кес ван Донген "Мислителката", която се оценя на 1,25 милиона евро. Общата стойност на откраднатите произведения не се съобщава.

Крадците са проникнали в музея през прозореца. Алармата се е включила, но обирджиите са били много бързи и успели да се измъкнат преди идването на полицията.

Музеят на ван Бюрена е в брюкселското предградие Укел. Значима колекция произведения на изкуството е разположена в сграда от 20-те години на миналия век, собственост на семейството на банкера Давид ван Бюрен. В музея се съхраняват доста произведения на фламандски и италиански майстори от XV-XIX век, сред които и такива от школата на Рембрант. В колекцията има и картини на художници от XX век - ван Гог, Енсор, ван Донген, Синяк и други.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини