Менингити разболяват децата на Хасково

Лумбална пункция

Менингити разболяват хасковските деца. От началото на годината са регистрирани 22 случая, 14 от тях са на деца. Има съмнения за поне още толкова. Една от най-честите манипулации в хасковското инфекциозно са лумбалните пункции, сигнализираха родители на изследвани деца. Според тях с пункциите се прекалява, още повече, че са безкрайно болезнени. Интервенцията обаче е може би единственият метод за доказване на опасното заболяване на мозъка-менингит. А случаите в Хасково не са малко.

По официалната статистика на регионалната здравна инспекция/РЗИ/ случаите на ултраопасния бактериален менингит са 6, 4 от които на деца на възраст до 9 години. Има заболяло дори и няколко месечно бебе. Има потвърден случай на стрептококов бактериален менингит, обичайно завършващ със смърт. Негова жертва е възрастен човек над 65 години.

Вирусните менингити са 15, като най-чести са във възрастова група от 1 до 4 години. Има заболели и две бебета, ненавършили още годинка.

Засега няма официално съобщен смъртен случай, но има няколко усложнения, насочени към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Менингитът е възпаление на мозъчната обвивка. Коварното е, че симптомите съвпадат с тези на редица инфекциозни заболявания. Понякога менингитът е дори клиничен признак на друго заболяване.
Потърпевшите се оплакват от силни болки в областта на главата, неподвижност на врата и изострена чувствителност към звуци и светлина. Съпътстващи симптоми могат да са висока температура и повръщане. Ефективният начин за надеждна диагностика е така наречената лумбална пункция, която представлява въвеждане на игла в гръбнака, в областта на пояса. Чрез нея се взима проба от ликвора /гръбначно-мозъчна течност/, която се изследва. Манипулацията се счита за безвредна, макар да е силно болезнена, още повече, че не се използват обезболяващи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини