Гласуват ветото на президента под обсада. Преглед на печата

Петъчните вестници съобщават, че комисията по бюджет и финанси на НС е отхвърлила президентското вето върху актуализацията на бюджета.

„Парламентарната комисия по бюджет и финанси единодушно предложи на Народното събрание да приеме отново върнатата от президента за ново обсъждане актуализация на бюджета за 2013г.
Решението беше взето с гласовете на БСП и ДПС. Представителите на "Атака" не присъстваха на заседанието, а ГЕРБ така и още не е излъчила свои участници в комисиите в знак на протест срещу отказа на социалистите да им дадат председателски места в комисиите. Въпреки това двама нейни представители  - бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов и бившият шеф на НАП Красимир Стефанов дойдоха на заседанието, за да потвърдят позицията "против" на парламентарната си група.
Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев препрати към лидера на "Атака" Волен Сидеров въпросите за отсъствието на депутатите му.
Участието на формацията на Сидеров в пленарното заседание утре е ключово, тъй като за преодоляването на президентското вето са необходими 121 гласа, а БСП и ДПС практически разполагат само със 119, след като Делян Пеевски отказа да ходи в парламента до произнасянето на Конституционния съд по статута му.
Народни представители са коментирали по време на заседанието, че не просто не са съгласни с мотивите във ветото на президента, но и смятат, че в тях се съдържат неверни факти и твърдения. Единственото, с което са били съгласни, е констатацията, че "редица сектори продължават да са нереформирани въпреки огромните си бюджети" и че е "належаща нуждата от значително повишаване на ефективността на разходваните средства с отговорност към българските данъкоплатци"...
Според Владислав Горанов  при политическа криза и улични протести за обществото е добре зад всяко решение да има колкото е възможно по-задълбочен дебат и по-голям консенсус. Той смята, че депутатите от "Атака" са взели решение да не дойдат "по съвест"... - в. „Дневник".

"Всъщност е обективна оценка на управлението на ГЕРБ. Правителството на Пламен Орешарски показа волята си за реформи в програмата си и ще я развие през следващата година", коментира председателят на комисията Йордан Цонев. Според него частично вето на Закона за държавния бюджет не може да има. "Вето върху приходите означава вето на целия бюджет, тъй като ако не се приемат приходите, няма да може да се направят и разходите", коментира той.
От заседанието на парламентарната комисия отсъстваха депутатите от "Атака", така актуализацията беше приета само с гласовете на "Коалиция за България" и ДПС..." - в. „24 часа".

„Комисията по бюджет и финанси предлага на Народното събрание да приеме повторно актуализацията на бюджета за 2013 г.
Това решиха депутатите от комисията на извънредно заседание днес при разглеждане на ветото на президента. Депутатите от комисията отхвърлиха неговите мотиви за връщане на закона.
На извънредно заседание в петък Народното събрание ще обсъди ветото на президента и ще гласува повторно актуализацията.
В НАП ще има нов заместник-директор, който директно ще отговаря за събираемостта на приходите, съобщи министърът на финансите Петър Чобанов.
"Дебатът по актуализацията на бюджета е ежедневен. Ползата от ветото е, че в последните дни виждаме по-голяма консолидация около необходимостта от актуализация на бюджета. Имаме нова информация, която потвърждава констатацията, че данъчните приходи във вида, в който са заложени в бюджета, няма как да бъдат изпълнени, заяви Чобанов. „Вече се чуват гласовете на хората, организациите, експертите, които подкрепят актуализацията. От съдържателна гледна точка на дебата в парламента утре аз не очаквам да бъде добавено кой знае какво", посочи министърът...
„Ветото е политическо. Президентът се позиционира като ясна политическа страна в дебата по бюджета. Може да имаме хипотезата, при която ветото се отхвърля, поради несъвпадение с политическата страна - президент. Според мен ветото ще бъде отхвърлено, защото то не почива на реални икономически и правни аргументи", прогнозира финансовият министър..." - в. „Стандарт".

„Не съм учуден от факта, че социалният пакет не е в текстовете, които са върнати от президента, но се отлага в крайна сметка изпълнението на ангажиментите с два месеца. Това е притеснението, коментира социалният министър Хасан Адемов пред БНР.
"Още в края на 2012-а година, когато се приемаше бюджетът, ние като опозиция заявихме, че парите по социалните плащания по Закона за интеграция на хората с увреждания, по Закона за семейни помощи за деца няма как са стигнат до края на годината, тъй като са разчетени по начин, по който не отговаря на конкретните параметри към онази дата. Това означава, че след месец октомври на практика нито заплати и социални вноски на приемните родители, нито интеграционни добавки, нито соициалните помощи ще могат да се изплащат", поясни министърът.
За това, че президентът Росен Плевнелиев е поискал повече пари за заетост, Адемов каза, че е притеснен от този факт, защото това е проявяване на двоен аршин. "Позицията ни е ясна. Не е вярна тезата в мотивите за ветото, че не е имало публична дискусия. Социалните партньори имаха среща със социалния министър и с министъра на финансите точно по въпросите за актуализирания бюджет. Ако президентът беше загрижен за диалога, щеше да върне и онзи скандален закон на Яне Янев, който беше приет в края на предния парламент. И сега да говорим за това, че не се е състояла дискусия, е малко дискусия със закъсняла дата", заяви Адемов..." - в. „Сега".

„Синдикатите и работодателите подкрепят предлаганата от кабинета актуализация на бюджета. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 
Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че се търсят начини за събиране на 450 млн. лв., които фирмите дължат на държвата като ДДС. "Причината за това несъбрано ДДС са пропуски в събираемостта. Това е процес, при който сумите са надлежно декларирани, но съответните фирми не са могли да ги платят. Работи се много активно по този въпрос. Провеждат се разговори с длъжниците, изследват се причините това да се случи и възможностите в ускорени срокове тези пари да бъдат събрани. Някои суми в последните седмици вече събрахме", обясни той. Чобанов уточни, че ще бъдат търсени резерви за някои допълнителни искания за социални плащания, но всичко зависи от изпълнението на приходите и успехите по оптимизация на разходите. 
"По време на НСТС се размениха няколко думи, че в някои сектори нещата са много тежки и може да се обърка ситуацията, но да се надяваме, че това, което сме казали, правителството ще го вземе предвид и ще си даде сметка колко полезни са консултации и да се надяваме за в бъдеще да не се стига до прекратяване на тристранния диалог", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.
Зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков каза, че организацията подкрепя необходимостта от актуализация на бюджета. "Съгласни сме дори да има по-голям дефицит, но само срещу ясно разписани реформи по отделните сектори. Дефицит - да, но срещу реформи. Нужен е дебат за реформите", заяви той.
От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) посочиха, че има статистически данни за по-бавните темпове за изпълнение на приходната част и подкрепят голяма част от мерките на новото правителство като например разплащане на просрочените задължения с бизнеса..." - в. „Сега".

Друга тема от петъчните вестници  е уволнението на шефа на ДАИ.

„Шефът на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков е обвинен, че е допуснал корупционна схема сред подчинените си.
Той е подведен под отговорност за неумишлена безстопанственост, а четирима служители на ведомството, които бяха арестувани заедно с него, както и дъщеря на началник в агенцията - в даване и получаване на подкуп.
"Божков е мижал пред корупцията", каза запознат с разследването пред "Труд".
Той бе задържан във вторник следобед при акция на полицията и Софийската градска прокуратурата. След като прекара 24 часа в ареста и му бе повдигнато обвинение, той беше освободен с най-леката мярка за неотклонение "подписка".
Заедно с Божков в килии за денонощие бяха прибрани и секретарката му Емилия, трима инспектори - Пламен Ангелов и две жени с имената Севда и Искра, както и дъщерята на главния инспектор на ведомството в Благоевград Димитър Миленков - Ася.
Според публикации в началото на юли Миленков е арестуван с подкуп от 200 евро и 120 лв., но е освободен под гаранция..."   - в. „Труд".

„Арестуваният, обвинен и освободен срещу подписка шеф на изпълнителна агенция  "Автомобилна администрация" (ДАИ) Валентин Божков подаде оставка в резултат на акцията на прокуратурата, МВР и ДАНС за разкриване на корупция в агенцията. Прокуратурата повдигна обвинения само на шестима от 12-те първоначално задържани служители на ДАИ, сред които е и секретарката на Божков, но не съобщи какви са те и кои са обвиняемите. 
От официалното съобщение на държавното обвинение стана ясно единствено, че акцията е проведена в София, Благоевград и Велико Търново и в нея са участвали Софийската градска прокуратура, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и националната полиция. Прокуратурата продължи да настоява, че става дума за дело за "разкриване на корупционна дейност и престъпление по служба в изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Според съобщението при акцията са били иззети пари в левове и евро.
По информация от адвокат Христо Георгиев, който защитава Божков, той е бил обвинен за неумишлена безстопанственост, осъществена в периода от 2012 до 2013 г. Това силно се разминава с първоначалните макар и неофициални твърдения на прокуратурата и на транспортния министър, че 12 души, сред които и Божков, са арестувани за корупция в агенцията.
Адвокат Георгиев коментира още, че "обвинението е много неясно и бланкетно, въобще не става ясно какви действия е извършил или не е извършил, каква вреда е настъпила за агенцията, нищо не е ясно от начина, по който е формулирано". Според Наказателния кодекс безстопанствеността се наказва с до 3 г. или глоба от 5000 лв..." - в. „Сега".

Вестниците продължават да следят и протестите срещу правителството.

„Днес завършва деветата седмица на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, започнали на 14 юни заради избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
Въпреки известното затихване, започнало след като депутатите излязоха в парламентарна ваканция, протестите не спряха изцяло. Те продължиха както в София, така и пред варненската резиденция Евксиноград, където почиват част от народните представители.
Към 19 ч. десетки граждани се събраха със свирки и викове "Оставка" на площад "Независимост" срещу Министерския съвет.
Протестиращите изразиха недоволството си от управлението и желанието му да увеличи разходите си като хвърляха хартиени листчета, на които е изобразена банкнота от 100 лв. Активисти призоваваха присъстващите да се включват в  "голямото посрещане" на депутатите пред Народното събрание. Депутатите прекъсват почивката си, за да гласуват утре по ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в бюджета за тази година. На листовките, които се раздават на минувачите, е изписано: "Изплаща ли ви се 1 млрд.? Елате и им го кажете!"
По-рано през деня пред президенството се събраха привърженици на кабинета, които се обявиха срещу ветото на държавния глава.
Въпреки призива на Агенцията за закрила на детето родителите да преосмислят присъствието на децата си на протестите, и днес някои хора доведоха на площада децата и внуците си...
По информация на МВР към 20.00 часа протестиращите на площада пред сградата на Министерския съвет са били около 150..." - в. „Дневник".

„Ден преди готвеното от протестиращи посрещане на депутатите за извънредното им заседание, из социалните мрежи се заговори, че ДПС и БСП "свикват" свои привърженици от страната за подкрепа в София. В групата "Протестна мрежа" във "Фейсбук" се появи съобщение, че от двете партии подготвяли автобуси с поддръжници на кабинета. Администраторите на мрежата се позовават на "три независими източника" и твърдят, че от ДПС мобилизирали 5 хиляди души, които да бъдат изправени срещу мирно протестиращите пред парламента.
От БСП нито потвърдиха, нито отрекоха информацията..."  - в. „Дневник".

„Полицаите, които охраняват протестите, ще получат награди за половин милион лева. Това съобщи за "Труд" зам.-вътрешният министър Васил Маринов.
"В МВР по норматив се заплащат до 50 часа извънреден труд. Много полицаи са надхвърлили тези часове. Някои от тях са с над 200 часа. Формално те няма как да бъдат платени, но ние намерихме начин - с парични награди", обясни Маринов.
Парите, които ще бъдат раздадени на полицаите, са от бюджета на МВР..." - в. "Труд".

Всекидневниците продължават да следят и темата за вакъфските имоти, за които се появиха публикации, че са обект на интерес от страна на Турция.

„Турция няма никакви претенции към България за каквито и да е недвижими имоти. Това се посочва в изявление на посолството на южната ни съседка по повод публикации, свързани с неофициалното посещение на Бекир Боздаг у нас.
С подписаните през 1909 г., 1913 г. и 1925 г. договори страните са се отказали от взаимните си претенции към недвижими имоти, припомниха от посолството. "Изказванията на вицепремиера в Пловдив бяха изтълкувани като претенции на Турция спрямо вакъфските паметници на културата в България. След цялостен анализ на всички изявления се разбира, че става въпрос за недвижими имоти, които Главно мюфтийство на България се стреми по законов път да си върне обратно", пише още в позицията на турското посолство. Оттам припомниха още, че в последните 14 месеца на българската общност в Турция са върнати общо девет недвижими имота, седем от които в Истанбул и два в Одрин." - в. „Стандарт".

"Според мисията изказванията на вицепремиера на Турция Бекир Боздаг неправилно са изтълкувани като претенции на Анкара спрямо вакъфските паметници на културата у нас. Те се отнасяли до имоти, които нашето Главно мюфтийство се стреми по законов път да си върне обратно.
"Воденето на процедури за връщане на одържавени през 1944-1989 г. недвижими имоти би следвало да се приема като естествено право", се посочва още в изявлението. От мисията на Анкара напомнят, че в последните 14 месеца на българската общност в Турция са върнати общо 9 недвижими имота - 7 имота в Истанбул и 2 в Одрин." - в. „Труд".

„След цялостен анализ на всички изказвания на г-н Боздаг се разбира, че става въпрос за недвижими имоти, които Главно мюфтийство на България се стреми по законов път да си върне обратно", се казва в изявлението.
"Главното мюфтийство на България е институция, създадена съгласно законите на страната. Воденето на процедури от страна на Главно мюфтийство за връщане на одържавени през 1944-1989 г. недвижими имоти би следвало да се приема като естествено право, посочват от посолството. Превръщането в политическа полемика на търсенето по законов път на религиозните права от страна на мюсюлманската общност, чийто представители са пълноправни български граждани, е в противоречие с принципа "subjudice" (неприключил съдебен процес), целящ предпазване на съдебния процес от натиск", отбелязват от турското посолство...
В изявлението се подчертава, че "Турция и България са добри съседи, приятели и съюзници чрез суверенна равнопоставеност и взаимно уважение".
Турското посолство припомня, че в последните 14 месеца на българската общност в Турция са върнати общо 9 недвижими имота - седем от които в Истанбул и два - в Одрин." - в. „24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини