Парламентът отхвърли ветото върху бюджета

Със 129 гласа "за" от 223 гласували Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет и отхвърли президентското вето. Против бяха 94, нямаше въздържали се. Това се случи при първото гласуване, но ГЕРБ поискаха ново гласуване заради проблем с пултовете.

Проблемът беше демонстриран от Бойко Борисов, който излезе на трибуната и показа нагледно как картата му не работи. В крайна сметка обаче при второто гласуване 130 души бяха "за" актуализация. При прегласуването гласуваха 223 депутати, против гласуваха 93-ма депутати, всичките от ГЕРБ, нямаше въздържали се. Всички депутати от БСП и ДПС подкрепиха отхвърлянето на ветото, от "Атака" 11 депутати гласуваха и всичките бяха "за".

Преди гласуването премиерът Пламен Орешарски помоли за подкрепата на Народното събрание по отношение на актуализацията на бюджета. В изказванията на опозицията не открих нито един от фискална и икономическа гледна точка аргумент, заяви премиерът.

Орешарски припомни целите на актуализацията на бюджета: „Коригиране на оптимистично планираната приходна чат, базирана на по-високия икономически растеж, който няма да се случи. Разплащане на част от задълженията на държавата към бизнеса. Социални плащания към хора с увреждания, разширяване на кръга на граждани, които имат право на енергийно подпомагане. Поддържане на фискалния резерв над законоустановения минимум”.

„Преките плащания са възстановени от Брюксел. Но през февруари фискалният резерв беше с 800 млн. лв. под минимума от 4.5 млрд. лв. Дали ще кажем че рефинансираме този дълг или изпълняваме законното изискване да сме над 4.5. млрд. лв. е едно и също”, завърши министър-председателят.

Извънредното заседание на парламента продължи над три часа и половина.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини