Дончева и Първанов се събират в алтернативно ляво

Нов ляв политически проект се очаква да стане факт до края на есента. Според източници от парламентарната група на БСП, експрезидентът Георги Първанов и бившата депутатка от левицата Татяна Дончева смятат да сформират движение, към което ще поканят да се присъединят и част от депутатите от Коалиция за България, съобщава БТВ.

Все още не е ясно дали движението ще се регистрира като политическа партия и кога, но замисълът на организаторите бил в българският политически живот да се появи алтернативно ляво. Все още движението нямало и име.

Въпреки че част от народните представители очакват проектът да бъде обявен до месец, други техни колеги са скептични и твърдят, че Първанов и Дончева не биха се появили рамо до рамо в общ проект. Според тях, плановете на Първанов за бъдещето на БСП минавали през издигането на ново лице за лидер на БСП, а не през разцепването й. Смята се, че най-подходящото лице от лагера на „първановистите” е това на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Още докато беше действащ държавен глава, Георги Първанов стартира проекта „АБВ”, който обяви като експертен, а не политически. Татяна Дончева пък инициира „Движение 21”, към което се присъединиха малка част от левите политици и активисти на „Позитано” 20, сред които и настоящи депутати

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини