Димчо Михалевски: 8 фирми брокери окупирали строителството

8 фирми мастодонти в строителния бранш са получавали по-голямата част от обществените поръчки при предишните управляващи, което е изхвърлило по-малките и средни строителни фирми от бизнеса. За последните две години над 2600 компании в сектора са спрели работа.

За да сложи край на фалитите в бранша и на окупирането на обществените поръчки в строителството от фирмите брокери, БСП ще инициира промени в три закона- за обществените поръчки, за строителната камара и за устройство на територията, съобщи шефът на регионалната комисия в парламента Димчо Михалевски." Предишното правителство насочваше обществените поръчки към много малък брой фирми и доведе до липсата на работа за други десетки фирми в страната", заяви  Михалевски.

8 фирми мастодонти в строителния бранш са получавали по-голямата част от обществените поръчки при предишните управляващи, което е изхвърлило по-малките и средни строителни фирми от бизнеса.

Само за първите 6 месеца на 2013-та тези мастодонти са припечелили над милиард и 351 милиона, като са взели цели 66% от общата стойност на всички обществени поръчки в страната. В същото време малките строителни фирми са взели само 3,1 млн. от всичките над 2 милиарда лева, които са се налели в обществените поръчки, докато големите мастодонти в бранша са взели 100%, съобщи Михалевски. "Случило се е така, че през последните няколко години драматично се е свила възможността за конкуренция между строителните фирми.", заключи бившият зам.-министър на регионалното развитие. Успоредно с това те са се превърнали в нещо като брокери, като често са създавали социално напрежение с неразплащане към по-малките фирми-подизпълнители. В същото време за последните две години над 2600 компании в сектора са спрели работа, посочиха от БСП.

Михалевски показа и карта на страната, според която по времето на ГЕРБ над 50% от строителните фирми в Смолян са изгубили правото да строят обекти от първа и втора категория, процентите във Враца и Монтана са над 40. По този начин рязко се е влошила конкурентната среда между строителните фирми.

Михалевски потвърди намеренията на левицата от 1 януари 2014-та вече всички деца да получават по 50 лв. детски, за което в момента се правели разчети във финансовото министерство с участието на Социалната комисия в НС за това дали бюджетът ще може да си го позволи.

Източник: bnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини