Обама и Камерън поискаха забрана на химическите оръжия

Великобритания и Съединените американски щати заплашиха със „сериозен отговор" Сирия, ако се докаже, че страната е използвала химическо оръжие.

Припомняме, в склад на терористи в Дамаск бе открито химическо оръжие. Армейската част се натъкна на тунел в район Джубар, където били скрити отровните вещества.
Няколко от военните веднага са започнали да се задушават и са били отведени в болница.

Малко по-късно неправителствената организация „Лекари без граници" съобщи, че в сирийски болници се лекуват около 3600 пациенти с „невротоксичен сиптом", от които 355 са починали.

Според организацията пациентите са пристигнали в няколко болници в Дамаск на 21 август - когато бе съобщено за проведени атаки с химическо оръжие в сирийската столица.

Премиерът Дейвид Камерън и президентът Барак Обама са провели 40-минутен разговор по телефона, предадоха от пресофиса на британския премиер, цитирани от BBC.

И двамата били дълбоко обезпокоени заради все по-ясните знаци, че става дума за умишлена атака с химически оръжия, провеждана от сирийския режим. Той и опозицията от своя страна пък се обвиниха един други за атаките.

Бунтовниците и опозиционните активисти обвиниха поддръжниците на президента Башар Асад за проведените около Дамаск атаки с химическо оръжие.

Центърът за сигурност към ООН е призовал за незабавен достъп на място, съобщават още от прессекретариата. Фактът, че президентът Башар Асад е отказал да сътрудничи на това искане пък предполага, че той крие нещо, се допълва още в съобщението.

Достъп на инспекторите на ООН поиска и премиерът на Австралия Кевин Ръд, който също смята, че признаците „сочат решително" към употребата на химически оръжия в Сирия. По думите на Ръд единствено от режима в Сирия зависи да докаже, че няма нищо общо с това.

Камерън и Обама многократно са повторили, че умишлената употреба на химически оръжия ще срещне сериозен отклик от интернационалната общност и са си поставили за задача да разгледат всички възможни опции за изход.

Двамата са се обединили около становището, че е жизнено важно светът да подкрепи забраната за употреба на химически оръжия, за да избегне повторно насилие.

Междувременно президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини САЩ, че искат да започнат световна война и заяви, че епротив намеса на Вашингтон в ситуацията в Сирия".
„Изглежда Съединените щати искат да започнат голяма световна война", заявява Мадуро, според когото американските власти оказват натиск на арабския свят и Сирия. САЩ искат да разделят Сирия на четири части, убеден е венецуелският президент.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини