Пентагонът е готов за военни действия в Сирия, ако Обама вземе такова решение

Разузнаването на САЩ засега не може да направи еднозначен извод за това, използвано ли е било химическо оръжие в Сирия в сряда. Това се казва в писмено изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом след заседанието на Съвета за национална сигурност на САЩ, посветено на ситуацията в Сирия в светлината на данните за предполагаемото използване на 21 август в източно предградие на Дамаск на бойни отровни вещества.

„Разузнавателната общност на САЩ, координирайки действията си с международните партньори и взимайки под внимание десетките едновременни свидетелства и данни от очевидци за симптомите у убитите, американското разузнаване продължава да събира данни за установяване на случилото се”, се казва в документ.

Въпреки това, от него става ясно, че отговорността за случилото се властите в САЩ са склонни да възлагат на правителството на Сирия. Както се отбелязва в съобщението, президентът на САЩ Барак Обама е свикал съвещанието, „за да се обсъди предполагаемото използване на химическо оръжие от сирийското правителство край Дамаск в сряда”. „Президентът получи подробен преглед на различните възможности, които поиска да бъдат подготвени за САЩ и международната общност, за да отговори на употребата на химически оръжия”, се казва още в съобщението.

В същото време Чък Хейгъл обяви, че Пентагонът е готов да изпълни военните варианти за Сирия, ако президентът Барак Обама избере такъв.

„Президентът Обама поиска от Министерство на отбраната да подготви варианти за всички възможни случаи. Ние го направихме и сме готови да изпълним всеки от вариантите, ако той реши да използва някоя от тези възможности”, каза Хейгъл пред репортери по време на пътуване до Малайзия.

В събота вечерта и през нощта срещу неделя международната дипломация се активизира.

Президентът на САЩ и британският премиер Дейвид Камерън са разговаряли и са изразилия своята „дълбока загриженост” от информацията за използвано химическо оръжие от режима в Сирия срещу цивилни. В съобщението на Белия дом се казва, че двамата „ще продължат близките консултации” относно предполагаемата атака край Дамаск в сряда, „както и възможните отговори на международната общност на употребата на химически оръжия”.

Според вестник “Сънди Телеграф” британският премиер е разговарял по телефона с президента Обама, за да поиска помощ за свикването на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН. Той иска да представи „променяща играта” резолюция, която ще даде на сирийското правителство, водено от Башар Асад, „един последен шанс” да се разоръжи.

Дейвид Камерън е бил отвратен от снимките на деца, убити от химическо оръжие.

Подобно действие рискува открита конфронтация с Владимир Путин, президент на Русия, който не желае да се предприемат никакви действия срещу неговия съюзник. Но американските власти проучват конфликта в Косово, при който НАТО започна да нанася въздушни удари без одобрението на ООН и пренебрегвайки руското противопоставяне.

Първите дипломати на водещите световни сили призовават Башар Асад да допусне инспекторите на ООН да проверят данните за употреба на химическо оръжие.

Премиерът на Канада Стивън Харпър е обсъдил в телефонен разговор с президента на Франция Франсоа Оланд и британския премиер Дейвид Камерън ситуацията в Сирия в светлината на данните за използвано химическо оръжие край Дамаск. Пресслужбата на канадския премиер съобщи, че тримата „са се обединили около мнението, че обстановката в Сирия е много тревожна, и са подчертали важността да се осигури достъп до района на използване на химическо оръжие за инспекторите на ООН”.

„Лидерите на трите държави смятат, че трябва да се установят всички факти, за да се изясни картината на случилото се. Те се договориха да продължат да поддържат тесен контакт по този въпрос”, се отбелязва в съобщението.

Признаците „сочат решително” към употребата на химически оръжия в Сирия, каза премиерът на Австралия Кевин Ръд, призовавайки Дамаск да разреши достъп на инспектори на ООН, за да разследват. По думите му, единствено от режима в Сирия си зависи да докаже, че няма нищо общо с това.

„Оценката на правителството е, че признаците сочат решително в посока употребата на химическо оръжие. И знаците сочат в посока на сирийския режим. Все пак, окончателните заключения за това очакват решаващия и пълен достъп до мястото на оръжейните инспектори на ООН”, каза Ръд на пресконференция с Канбера.

Ръд призова режима на президента Башар Асад, отхвърли обвиненията в употреба на химическо оръжие, да разреши спешно достъп на инспекторите.

Министрите на външните работи на Русия и Германия, Сергей Лавров и Гидо Вестервелле, също са обсъдили в телефонен разговор ситуацията в Сирия. Разговор се е провел по инициатива на германската страна.

Според британската преса британски и американски военни определят потенциалните цели за ракетни удари в Сирия, сред растящата увереност, че режимът на Асад стои зад атаките с химически оръжия, убили хиляди цивилни миналата седмица.

„Те повториха, че значимото използване на химическо оръжие ще е основание за сериозен отговор от международната общност и двамата натовариха служители да проверят всички възможности”, се казва в съобщение на „Даунинг стрийт”.

Също така през нощта стана известно, че държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял в четвъртък със сирийския външен министър за предполагаемата химическа атака ден по-рано. Кери е обсъдил атаката срещу контролирани от бунтовниците райони край Дамаск с Уалид Муалем „за да изясни, че ако е както те твърдят, сирийският режим няма какво да крие, той трябва да позволи незабавен и безпрепятствен достъп до мястото вместо да продължи да атакува засегнатия район, да блокира достъпа и да унищожава доказателства”, посочва източникът.

Високопоставеният американски дипломат е направил и серия от телефонни разговори относно доказателства за атаката, разговаряйки в събота с външните министри на Йордания, Турция и Саудитска Арабия, както и с генералния секретар на Арабската лига.

„Във всичките си разговори Кери подчертава важността бързо да се определят фактите и подчертава сериозността и тежестта на употребата на химически оръжия”, пояснява източникът, пожелал анонимност.


Висш ирански военачалник предвижда „сурови последствия” за САЩ при евентуална американска намеса в Сирия

Заместник-началникът на генералния щаб на иранската армия ген. Масуд Джазаиери предупреди, че САЩ ще се изправят пред „тежки последствия”, ако предприемат евентуална военна намеса в Сирия, предаде АФП.

„Ако САЩ преминат „червената линия ще има сериозни последствия за Белия дом”, заяви ген. Джазаиери, като репликира изказване на Барак Обама, в което американският президент предупреди, че с използване на химическо оръжие в Сирия ще бъде премината „червената линия” и ще има икономически последствия.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини