Главсекът на МВР: Вардим границата с хеликоптери, всеки втори нелегален е сириец

 
Светлозар Лазаров

Засилено наблюдение от въздуха по границата с Турция предприема гранична полиция във връзка със ситуацията в Сирия. Хеликоптерите на граничарите щели да летят по сгъстен график. Това заяви днес на българо-турската граница главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Главсекът, заедно с шефа на Гранична полиция Захарин Пенов, инспектира пунктовете за контрол на браздата.

Половината от заловените от началото на годината 3000 нелегални са сирийци – 1600. За сравнение за същия период на миналата година общият брой на заловени нелегални е бил около 1600, едва 200 от тях са били сирийски граждани.

Отделно от тях, по данни на турската гранична полиция, на тяхна територия от началото на годината са били задържани 1070 нелегални, преди да пресекат браздата и да влязат в България. Тази информация бе съобщена от шефа на граничния участък в Елхово Стоян Иванов.

Само за изминалото денонощие при опит да пресекат границата са били заловени 52 нелегални, 39 от тях били сирийци. Спипан бил и един от каналджиите – турски гражданин. Тарифата за прекарване на нелегални през браздата варирала от 500 до 3000 евро в зависимост от стараната, от която идват и държавата, към която са се устремили нелегалните.

Засега в домовете за временно настаняване в България има 228 сирийски граждани. 143 от тях са в Любимец. Капацитетът на тези домове е почти изпълнен. В Любимец от 300 места са заети 263. В дома в Пъстрогор пък капацитетът е надхвърлен с 30 процента.

Заради очакваната бежанска вълна от Сирия в петък ще се проведе съвет по сигурността при премиера.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини