Сирия подпали бензина, очакват 2.80 лв. за А-95 до дни

Цената на най-продавания бензин у нас А-95 може да скочи до 2.80 лева за литър в близките дни. Покачване се очаква и при дизела. Това е най-коментираната тема по бензиностанциите в Хасково. Някои от служителите там предричат дори още по-голям скок. Черните прогнози са заради очакваната война в Сирия, която може да застраши доставките на черното злато.

На световните борси цената на петрола отбеляза рекорд за последните две години.

И на американските, и на азиатските борси скокът в сряда бе с около три до пет долара за барел. Въпреки че сделките се отнасят за петрола, който трябва да стигне до бензиностанциите през октомври, енергийните специалисти у нас коментират, че цената на горивата у нас ще се вдигне преди това. Те очакват най-популярният бензин А-95 да удари психологическата граница от 2.80 лева за литър.

Традиционно през есента, когато почивките до морето спират, както и пътуванията по селата, бензинът тръгва надолу, но това сега няма да се случи, категорични са експерти. Очаква се бензинът да тръгне нагоре още в края на седмицата, но истински шок ще се получи, ако барелът стигне 150 долара. В момента цената му е около 117 долара, но ще продължи да се вдига и така литърът у нас може да приближи три лева.

Тенденцията на поскъпване не засяга само България, но и съседните държави. Само преди пет дни в Турция бе отбелязан абсолютен исторически рекорд, като литърът стигна четири лева, и то само в рамките на няколко дни. Причината отново е войната в Сирия, но и продължаващото политическо напрежение в южната ни съседка. Освен цената на моторните горива, в Турция поскъпва и природният газ. Това ще се отрази директно върху цената на електроенергията, търговията и туризма.

Тръгне ли бензинът в България нагоре, всичко ще поскъпне, прогнозират спецове в бранша. Първи ще реагират хранителните стоки, в чиято цена се калкулират и разходи, свързани с използването на горива.

Вчера на бензиностациите на “Лукойл” в Хасково и Пловдив А-95 струваше 2.62 лв. за литър.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини