Разединени и в деня на Съединението. Вестниците в събота

128-ата годишнина от Съединението е сред водещите теми в електронните издания на всекидневниците.

„Президентът Росен Плевнелиев призова да бъдат прекратени "всякакви братоубийствени послания", каквито според него са абсолютно недопустими...
Посланието му бе най-вече към политиците, които по думите му трябва да дебатират в парламента, защото там е мястото за противопоставяне.
"И тогава не е страшно. Страшното е когато битките между политическите партии се пренесат извън парламента и се сблъскват гражданите, а не аргументите", заяви Плевнелиев. В Деня на Съединението той си пожела политиците да овладеят аргументите в сградата на Народното събрание.
Плевнелиев пристигна в Пловдив за да участва по случай тържествата за 6 септември. Преди церемонията той припомни, че преди Съединението България е била разделена на две отделни държави, но не и по дух, както говорим за разединение днес." - в. „Стандарт".

„Много искам политиците да погледнат народа в очите, да прекратят тези братоубийствени послания, като "София не е България", "Богати срещу бедни", "Красиви срешу грозни" или "Протестиращи срещу контрапротестиращи"
Многократно апелирах, че това не е работещ подход. Идеолозите на тази раздяла на нацията трябва да спрат колкото е възможно по-бързо. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който е в Пловдив за участие в тържествената заря проверка по случай Съединението.
Плевнелиев посочи, че Съединението ни обединява и поздрави всички българи със светлия празник...
Той призова за спиране на реваншизма и единение около националните приоритети.
"Нека никой не си помисля да посегне върху етнорелигиозния мир в страната. Нашите предци не дадоха възможност за саморазправа с различните, с другите", посочи още държавният глава.
Речта му беще изслушана с внимание от присъстващите на площад "Съединение" в Пловдив. Единствено по време на словото на президента не се чуваха скандиранията "Оставка" на протестиращите, които продължават на цялата тържествена заря-проверка." - в. „24 часа".

„Нека политическата конфронтация да остане в парламента и да не се прехвърля в гражданското общество, нека да се сблъскват аргументите, а не гражданите!...
Нека никой да не си и помисля да посегне върху етнорелигиозния мир и толерантност в страната. Това ще бъде престъпление спрямо завещаното от нашите деди", каза Плевнелиев.
"Защото дори в миговете на най-силната, най-искрената патриотична еуфория, нашите предци не допуснаха насилието да вземе връх, не дадоха тон за саморазправа с различния, с другия. Те съзнаваха, че в обединеното българско отечество има място за всички, без оглед на етнос и вероизповедание. Не случайно на 5 септември 1885 г. в своето възвание към народа Българският таен централен революционен комитет призовава: „Помнете, че строго ще бъде наказан всеки един от вас, който си позволи някакво насилие и грабеж - особено ако това насилие е против чуждите народности, които всеки да защитава като свои братя."
И когато днес се радваме на възраждането и възхода на активното гражданско общество в България, трябва да си даваме сметка, че Съединението е всъщност плод на амбициите, отговорността и мечтите на точно такова българско общество. Общество, което в онзи момент показва смелост, сила, зрялост, за да поведе своите политици и да постигнат заедно националната цел..." - в. „Сега".

„С викове "оставка" и "червени боклуци" протестиращи в Пловдив посрещнаха премиера Пламен Орешарски, който бе в Пловдив за официалната церемония по честването на 128 години от Съединението на България.
Местните недоволни от властта имаха и подкрепления от страната. Според очевидци били забелязани и част от лицата, които дърпаха заграждения пред парламента на 4 септември.
Честванията на Съединението бяха съпроводени с драконовски мерки за сигуртост - камионетки на жандармерията бяха блокирали пътя към пл. "Съединение", а по покривите на съседните сгради имаше наблюдателни постове. Гъмжеше от униформени и гардове от НСО...
Политиците останаха разединени и в Деня на Съединението. Разминаване между БСП и ГЕРБ имаше и в посланията по случай празника. Председателят на парламента каза, че "политическите сметки трябва да останат на заден план", когато народът тръгне към обща цел. А каузата, която можела да обедини политиците, е България да е силна и уважавана в ЕС...
Във Варна зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска първо оставката на кабинета "Орешарски" и заяви, че след това можело да се мисли за обединение около решения за развитието на страната и общите европейските ценности..." - в. „Труд".

„В община Съединение честваха празника ден по-рано - на 5 септември, когато е и празника на града. Изложби, концерти и атракции се провеждаха през целия ден, а вечерта жителите на Съединение видяха близо шест-минутна заря и възстановка на паметните събития от 1885 г.
За 28-ма поредна година в ролята на Чардафон Велики, предвождал Голямоконарската чета, при тръгване към Пловдив, се превъплати инструкторът по езда Райко Гануков, разказа Агенция "Фокус". Той е избран за ролята на 100-ния юбилей от Съединение заради ездаческите си умения и продължава да държи позицията си. Според Гануков, Чардафон е местният герой, нищо, че е бил родом от Габрово. Той смята, че в днешно време няма хора като Чардафон Велики и другите български революционери.
"Ако днес Чардафон беше жив, той би се подразнил от бездушието, което го има в изобилие. Нашето търпение се изчерпа. Затова на нас днес ни трябва единодушие и ние го имаме. На нас днес ни трябва достойнство и ние го имаме. На нас днес ни трябва свобода и ние ще си я извоюваме", заяви главният актьор във възстановката.
И днес в общината продължават празничните инициативи. За 38 път там се провежда мемориален маратон по пътя на четата на Чардафон, а вечерта на площад "Съединение" ще има концерт на Оркестър "Калофер". - в. „Дневник".

Българският отзвук на събитията в Сирия също е сред водещите теми.

„Част от сирийските бежанци в България ще бъдат настанени в хотели, каза вчера председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.
Правителството вече отпусна 565 000 лв. за МВР, а чрез министерството и на агенцията. С тези пари ще бъде осигурено алтернативното жилищно настаняване на чужденците, поискали убежище. До края на годината в 3 нискоразрядни хотела на държавни бази ще получат покрив 500 бежанци.
"При този ускорен поток и тази ситуация в Близкия изток такива рискове съществуват." Така вътрешният министър Цветлин Йовчев отговори вчера в Хасково на въпроса на "24 часа" има ли съмнения или данни в потока от бежанци да са инфилтрирани представители на терористични организации или чужди разузнавателни служби.
"Взети са мерки да отсеем хората с беседи, обмен на данни и проверки. След това ще направим необходимото да разпределим по определени критерии  хората в различни групи съобразно риска..." - в. „24 часа".

„Намиране на политически изход от кризата, който да осигури дълготрайно решение за Сирия. Това е позицията на България, която военният министър Ангел Найденов заяви на приключилата в петък среща на министрите на отбраната от ЕС във Вилнюс, съобщи МО.
Найденов посочи, че не изключва военните действия, но подчерта, че те са крайно средство, само когато са изчерпани всички останали възможности. "Евентуалните военни действия трябва да са в пълно съответствие с международното право", категоричен бе Найденов.
Той допълни, че България остава силно резервирана към варианта "коалиция на желаещите" срещу Сирия.
На срещата министрите се обединили около мнението, че всеки ден се появяват нови обстоятелства, които свързват режима на сирийския президент Башар Асад с химическата атака край Дамаск на 21 август, погубила над 1400 души..." - в. „Труд".

„Маргарита Попова: Като жена и майка не мога да подкрепя война.
Няма в историята, или аз не познавам, случай, в който една жена и една майка да е съгласна с това където и да е по света да има война. Затова аз като политик, като жена и като майка, като човек с особена чувствителност, създал живот, грижещ се за живот, казвам, че това е човешко безумие и на никаква цена не подкрепям и не бих подкрепила такъв изход, заяви пред БНР вицепрезидентът Маргарита Попова.
"В същото време веднага казвам, че за нарушения от типа на тези, за които се говори, за употреба на отровен газ в Сирия, наказанието трябва да бъде категорично и много строго", допълва тя.
В качеството са на бивш прокурор обаче тя добавя, че когато някой носи наказание или трябва да изтърпи наказание, вината трябва да бъде доказана..." - в. „Сега".

Вестниците продължават да следят и гражданските протести.

„Тържествата в Пловдив се превърнаха в терен за изразяване на протеста срещу властта.
В момента, в който на площад "Съединение" в Пловдив пристигнаха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски, протестиращите започнаха да скандират "Оставка".
Протестът окупира пространството пред площада, а организатори приканваха хората с мегафони да скандират срещу държавните мъже. В това време държавният глава и министър-председателят разгледаха изложбата в музея на Съединението.
Присъстващите граждани на площада, дошли да почетат националния празник, са по-малко от протестиращите.
В момента, в който започна тържеството в чест на 6 септември, протестът притихна и спря да скандира лозунгите си.
Традиционният антиправителствен протест пред Министерски съвет в София се проведе в намален състав поради празничния ден. Някои от протестиращите от столицата днес са в Пловдив за честванията на Съединението, където да бъдат близо до премиера, чиято оставка искат.
По-рано се проведе и контрапротест пред президенството. Посланието на поддръжниците на кабинета беше в деня на Съединението политиците от всички партии да си подадат ръце и да се обединят, за да управляват България..." - в. „Стандарт".

„За 85-и път протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски излязоха на площад "Независимост" в столицата, за да изразят недоволството си. Към 19.45 часа техният брой в района на Ларгото е около 300, съобщи Министерството на вътрешните работи.
Към 20 ч. шествието на протестиращите се отправи по редовния си маршрут към Народното събрание, като беше следвано от патрулни коли и полицаи с жилетки антиконфликт. Гражданите скандираха "Оставка", чуваха се тъпани, свирки и вувузели, развяваха се български знамена. Както досега протестиращите бяха довели деца и кучета.
В 20.30 ч. протестиращите вече бяха пред парламента...
В Пловдив, който днес е центърът на честванията на 128-ата годишнина от Съединението, също се проведе протестно шествие срещу управлението на кабинета "Орешарски...
В началото на шествието имаше огромно българско знаме с надпис "Оставка" и транспарант гласящ "Граждани срещу мафията". Протестиращите тръгнаха от площад "Стефан Стамболов", където се провежда празничният концерт за деня на Съединението и в началото заглушиха дори изпълнителите.
Намерението на протестиращите беше да минат по главната улица и по малката главна, а след това да минат подлеза на бул. "Шести септември", откъдето да се отправят към площад "Съединение"...
Полицията обаче препречи пътя на шествието и не му позволи да премине подлеза. Хората се опитаха да заобиколят, но отново бяха пресрещнати от органи на реда. Накрая се оттеглиха като освиркваха кордоните от полицаи и стигнаха до площада по малките улички.
В началото на церемонията протестиращите в Пловдив освиркаха официалните лица..." - в. „Дневник".

„След като управляващите разполагат с цялата държавна машина, на гражданите и опозицията нищо друго не им остава освен протестът. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева. Така тя отговори на въпроса защо партията е организирала протестиращи от страната, които дойдоха с автобуси, за да участват в протеста в сряда, при първото заседание на парламента за новия политически сезон.
След изявлението на лидера ни за новия политически сезон, категорично се изрази подкрепа на протестите. За това решение има много аргументи, допълни Цачева.
Тя обясни изпращането на хора с автобуси и с направеното от БСП при извънредното заседание на парламента на 16 август, когато трябваше да се разгледа президентското вето, наложено върху актуализацията на бюджета. Тогава, по думите на Цачева, София е била обградена от всички посоки с организирани автобуси с подкрепящи правителството...." - в  „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини