Дизелът скача до 2,74 лв. при удар срещу Асад. Преглед на печата

24 часа: Дяволският тамян най-търсен на наркопазара в София

Дяволският тамян е една от най-актуалните през последната година дроги на пазара в София, научи "24 часа".

Предпочитаният наркотик е от групата на т. нар. дизайнерска марихуана, коментираха полицейски експерти. Тя действа много по-бързо и силно от обикновената, освен това е и на конкурентна цена.

Според медици обаче дизайнерската дрога действа много зле на мозъка и могат да бъдат получени значителни поражения.

24 часа: Акцизът на цигарите и алкохола няма да се увеличава догодина, сменят бандеролите

Акцизът на цигарите и алкохола няма да бъде увеличаван догодина, заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

„За 2014 година не се предвижда промяна на акцизната ставка на алкохолните напитки и цигарените изделия. Действително, по европейска директива България до 2018 година трябва да достигне минималните нива на облагане за ЕС за тютюневите изделия. Предвижда се едно поетапно въвеждане на акциза, но от 2015 година", обясни тя.

 

Труд: Прокурори погват шефа на "Титан" заради дъщерята на Фатик

Срещу бившия собственик на ЦСКА и съдружник в сметопочистващата фирма "Титан" Димитър Борисов вече е образувано разследавне. Софийската районна прокуратура започна дело срещу него за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на 16-годишната Адриана Тюркмен.

Труд: Цигарите ще поскъпват, но плавно

Акцизът върху цигарите и алкохола няма да бъде променян през 2014 г., заяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

От 2015 г. до 1 януари 2018 г. обаче налогът ще се вдига на стъпки, така че България да достигне минималното ниво на акцизите в ЕС, одобрено от Брюксел - 176 лв. за 1000 къса при 146 лв. в момента. Заради увеличаването на данъка кутия цигари трябва да поскъпне с до 80 стотинки в края на периода, като това ще става плавно.

Така след година отлагане от 2015 г. цените на цигарите най-вероятно ще се вдигнат само заради акциза средно с 20 стотинки на кутия, пресметнаха експерти от тютюневия бранш пред "Труд".

 

Стандарт: Дълговете се топят

Дълговете в държавата започнаха да се топят. С 10% е намаляла междуфирмената задлъжнялост за последните 3 месеца. Това съобщи специално за "Стандарт" вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева вчера. По нейно настояване Националният статистически институт е направил проучване за размера на борчовете между фирмите от началото на годината досега. Данните ще бъдат огласени след 16 септември. Според колекторските фирми общата сума е 200% от брутния вътрешен продукт, или около 150 млрд. лева. След като управляващите наредиха ударно разплащане на обществените поръчки и забавения ДДС, бизнесът също започна да се издължава. От 160 на 114 са намалели държавните предприятия, в които работници и доставчици чакат пари, каза Бобева.

Стандарт: Дизелът скача до 2,74 лв. при удар срещу Асад

Историческият връх, постигнат у нас в цената на дизеловото гориво, може да бъде достигнат отново. Причината ще бъде евентуална военна намеса в Сирия. В такъв случай е почти сигурно, че цената на петрола ще тръгне нагоре. Това потвърждават и анализаторите Йордан Калоянчев от "Карол Капитал Мениджмънт" и Цветослав Цачев от "ЕЛАНА Трейдинг". Според първия усложняване на обстановката в Сирия може да избута цената на петрола до 125 долара за барел. Спрямо сегашната, която се движи около 115 долара, това представлява увеличение с 9%. Цветослав Цачев обаче очаква по-малко поскъпване и то за кратко. Неговите прогнози са за не повече от 120 долара за барел, което пък е с около 5% повече спрямо сегашните нива на котировките. При това положение у нас литър дизел, който сега върви по около 2.66 лв. за литър, ще поскъпне до около 2.71 лв. Това показват изчисленията, ако се махнат ДДС, акциз, производствени разходи и транспорт, а поскъпването на петрола се прехвърли само към петролната компонента в цената на горивото по бензиностанциите. При сценария за по-скъп петрол обаче дизеловото гориво може да изравни рекорда си у нас от 2.74 лв., който беше поставен пролетта на 2012 г.

Монитор: Продават автомобили с 2000 евро скрити глоби

Българи горят по нова схема с автомобили втора употреба от Италия. На мераклиите за нова кола, които искали лично да си харесат и докарат кола от Ботуша, им пробутвали външно много добре изглеждащи возила на атрактивно ниска цена, които обаче впоследствие се оказвало, че имат задължения от глоби към КАТ или други тежести, които могат да надхвърлят 2000 евро. За да отпишат колата от италианските служби и да могат да я докарат, купувачите трябвало да платят задълженията, ако искат придобивката им да напусне пределите на Италия.

Сега: Търговска война пламна на Балканите

Търговска война пламна на Балканите. Властите в Скопие въведоха такси за влизащи в страната косовски граждани и автомобили, след като правителството в Прищина взе решение да блокира всички македонски продукти.

От неделя вечер в Косово влезе забрана за внос на редица стоки от Македония. Това бе отговорът на Прищина на решение на правителството в Скопие, което изостри търговските отношения на Балканите още от началото на юли. Тогава Македония реши да защити местните производители на пшеница, като задължи вносителите за всеки килограм купена от страните - членки на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), пшеница, да изкупуват 3 кг пшеница от местни производители. Същата мярка бе въведена и за вноса на брашно в съотношение 1 към 4.

Дума: Външно призовава българите да напуснат Сирия

Министерството на външните работи призова вчера всички българи да напуснат Сирия при първа възможност.

Предвид продължаващата дестабилизация на обстановката и критично нарасналата заплаха за сигурността всяко оставане в страната ще бъде изцяло на отговорността на всеки гражданин, предупреждават от пресцентъра на ведомството. Оттам препоръчват да не се предприемат и никакви бъдещи пътувания до Сирия и Ливан до нормализиране на обстановката в страната. МВнР препоръчва на българите, които са в Ливан, да се регистрират в нашето посолство в Бейрут по телефона или чрез електронна поща, както и да имат готовност спешно да напуснат района.

По неофициални данни на сирийска територия има приблизително 1000 души с български паспорти, много от тях са от семейства със смесени бракове. А в Ливан има около 600 наши сънародници.

Напрегнатата ситуация около Сирия и засиленият поток от бежанци накара и главния прокурор Сотир Цацаров да командирова допълнителни прокурори в Елхово и Свиленград.

Капитал дейли: "Ромфарм" придоби дял и в "Софарма"

Най-активният купувач през последната година - "Ромфарм компани", направи поредната си сделка за милиони. След като придоби два огромни портфейла със земеделска земя, сега малко известната група направи портфейлна инвестиция в най-голямата фармацевтична компания на фондова борса в София - "Софарма". Тя е изкупила дела на Любомир Павлов (бивш партньор на акционера в "Софарма" Огнян Донев в издателския бизнес) и вече притежава 13.5% от "Софарма" в сделка за 36 млн. лв.

Покупката слага началото на нова инвестиционна фаза за "Ромфарм". Последните две години тя отдели по различни оценки близо 200 млн. лв. за закупуването на земеделска земя в страната и вече е най-големият частен собственик с малко под 1 млн. дка.

Сделката може да се определи и като нова линия в развитието на "Софарма", чиито акции последните години бяха потискани от атаките срещу един от ключовите акционери и председател на съвета на директорите на компанията, Огнян Донев, който заедно с продавача на пакета доскоро бе сред издателите на вестниците "24 часа" и "Труд".

"Много се радвам, че колеги от бранша оценяват като добра инвестицията в нашата компания. Освен като акционери се надявам, че ще можем да намерим синергия между двете компании и сътрудничество на пазарите ни", коментира пред "Капитал" Донев.

"Искам да насоча интереса си към Франция, защото там икономическата обстановка е по-добра и възвращаемостта е по-бърза", поясни мотива за сделката продавачът Любомир Павлов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини