Неолитният човек от Крум спечели битката в "Чудесата на България"

Откритият край село Крум скелет на 8 000 години спечели първия етап на "Чудесата на България"

Неолитният човек, открит през 2009 г. в местността Кар дере, спечели първия етап на референдума с минимална преднина от 96 гласа пред находките от Свещари, информират инициаторите на класацията на "Чудесата на България".
Инфарктна битка за първото място водеха с имейли през уикенда феновете на двата обекта. В в 19:00 в неделя имането на тракийския владетел Котела поведе с 260 гласа.

Това амбицира димитровградчани и ударното им гласуване в последните часове върна короната на неолитния човек. Той спечели 32 393 "електронни бюлетини", златото на гетите събра 32 297.
Вотът приключи точно в 0 ч на 16 септември, в него се включиха 107 000 българи.

Бронзовият медал остана за най-стария град в Европа Провадия - Солницата, които получи 20 448 гласа.

Следващите 10 обекта, които продължават във втория тур на гласуването, са: храмът на Кибела в Балчик, античната куполна гробница в Поморие, Татул, Александровска гробница, мощите на Йоан Кръстител, дворцовата църква на цар Симеон във Велики Преслав, термите на Деултум, находките в центъра на София, храмовете на одрисите в Старосел и най-ранният хански дворец в Плиска.
Старт на решителния втори етап от националното електронно гласуване ще даде следващата седмица главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Това ще стане на форум в града, победител на малкия финал - Димитровград.

Тъй като преднината му е много малка, "Стандарт" предвижда организирането на дискусия в Исперих за туристическото бъдеще на археологическия резерват "Сборяново" и уникалните находки в района.
Имейли за втория етап на вота ще се пускат до края на октомври. Тогава на специална церемония ще бъдат обявени 10-те археологически открития, с които българите се гордеят най-много.

Източник: http://www.bgchudesa.com

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини