Действаме и по Цветанов, и по Станишев, обяви главният прокурор

Прокуратурата не е спирала да работи интензивно по делото за незаконно подслушване срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Вече са прегледани абсолютно всички работни тефтери на операторите на мобилните станции, като се чака информация от мобилните оператори за 875 лица.

Това заяви главният прокурор на България Сотир Цацаров преди днешното заседание на ВСС.

Къртовски труд е в момента да се установи какви телефони фигурират в тези тефтери, по които телефони е работено и за които няма разрешение", подчерта Цацаров. Той обясни, че това означава документи, разрешение за всеки номер, искане до мобилния оператор за неговия абонат и така нататък.

Прокуратурата прави всичко възможно, за да осъществи заместване на всичко това, което загиналият експерт е свършил по делото срещу Цветанов. Главният прокурор нарече загиналия „един човек, изключително компетентен и бих казал много добър, като човек". За съжаление той не е успял да довърши своята работа заради инцидента. По думите на Цацаров, прокуратурата се опитва да направи това чрез съдебната поръчка и нов български експерт, а Великобритания е „паралелен път".

Запитан дали има подозрение, че експертът не е загинал случайно Цацаров отвърна, че „подозрения може да има, когато те се основават на конкретни факти, а такива факти за момента липсват".

Дали може да се търси действие или бездействие ще стане ясно, след като завърши проверката. Сигналът касае непредприемане на действие от страна на Министерството на икономиката по осигуряване на доказателства за нуждите на арбитражното дело, което се води от „Атомекспорт" срещу НЕК, обясни Цацаров по отношение на внесения от ГЕРБ сигнал за липса на действия от страна на държава по отношение на защитата ни в делото за АЕЦ "Белене".

На въпрос приложени ли са и какви документи, главният прокурор отвърна, че „не са приложени никакви документи, приложен е мейл". Той е изпратен от адвокати на консултантската фирма, която е наета. Договорът с нея пък е предмет на досъдебно производство относно неговата изгодност, поясни Цацаров. С този мейл фирмата информира министерството, че 25 октомври е крайният срок за ангажиране на доказателства от българската страна и ако той бъде преминат ще доведе до тежки последици.

По отношение на останалите сигнали, които се запращат към Прокуратурата в последните Цацаров отвърна, че на този етап не може да отговори. „Аз не работя в Парламента", припомни главния прокурор на констатацията, че в сградата на Народното събрание се спекулира с тези сигнали и помоли за търпение от поне няколко дни.

По подобен начин отговори Цацаров и на въпросите за сигналите на управителя на КФН Стоян Мавродиев срещу двама бивши министри от ГЕРБ и бизнесмена Иво Прокопиев.

Запитан дали има начин да „укроти" политиците да не използват Прокуратурата в своите игри, Цацаров отвърна, че това не е негова работа. Той обаче даде примери с изпратени до него цели доклади от стотици страници, но без да е обяснено защо те биват изпращани.
„Прокуратурата не е читалня. Тя не е комитет за държавен и народен контрол. Не е орган, с който всеки друг държавен орган може да измие бездействието си", настоя обвинител №1 на държавата. Всички тези доклади са върнати с негова резолюция, за да се посочи причината и ако изпращачът има твърдения за извършено престъпление, да го посочи.

„Логично ли е председател на държавен орган да изпраща сигнал до Прокуратурата срещу членове на същия този държавен орган, ръководен от него, за извършени престъпления от частен характер, при положение, че ние се занимаваме с престъпления от общ характер", запита Цацаров, като първо отказа да спомене имена, но по-късно добави нов въпрос:
„Логично ли е хора като г-н Мавродиев да сигнализират прокуратурата за действия на членове на колективния орган, който председателстват за престъпления от частен характер, например клевета", попита риторично той.

По отношение на аферата „Костинброд" Цацаров отново обеща, че до 2 месеца ще има обвинителен акт. Той отказа да отговаря на въпроси по отношение на това колко души и колко обвинения ще бъдат повдигнати. „Нашето намерение е „Костинброд" да влезе в съда и когато това се случи, ще разберете всичко", настоя той.

Главният прокурор получи въпрос и за делото срещу Сергей Станишев. По думите му делото срещу лидера на БСП три пъти Софийски градски съд го връща заради „допуснати съществени процесуални нарушения".

„Ако бях съдия, бих изказал съмнения дали такова връщане е основателно", заяви Цацаров. „При положение, че в момента работя като прокурор ще кажа, че сме длъжни да се съобразим с указанията на съда", добави той, но призна, че не му е ясно какво точно трябва да направи прокуратурата, за да не бъде върнато делото за четвърти път.

„Задайте тези въпроси и на хората, които връщат делото", призова Цацаров и добави, че по всяка вероятност съвсем скоро имунитетът на Сергей Станишев отново ще бъде поискан и прокуратурата ще направи четвърти опит да го подведе под отговорност за изгубените седем секретни доклада.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини