Академията за таланти открива нови школи по пиано и пеене

Академията за таланти стартира учебната година с много емоции

Нови изненади е подготвила Академията за таланти в Димитровград в началото на учебната година. С както ще бъдат привлечени деца и родители, за успехите и предизвикателствата, разказва директорът Маргарита Дякова.

- Г-жо Дякова, как премина лятото на Академията за таланти?

- Спокойно и с много настроение. Вече шеста поредна година заниманията в Лятна академия по изкуствата са изобразително изкуство, приложни изкуства, спортни танци, а тази година и йога. Нещото, което много ни зарадва е, че наши съграждани, живеещи в чужбина следят нашата страница във Фейсбук и това лято имахме деца от Испания и Германия. По традиция децата, които идват от София и другите големи градове на гости в Димитровград също ни посещават. Така, че компанията е много разнообразна, а ние сме доволни, че можем да предложим на децата нещо приятно през лятото за многото свободно време, което имат.

- Имате ли успехи, с които да се похвалите през летните месеци?

- Да може да се каже, че за сега нашето най-голямо постижение е наградата от Световния конкурс в Банско, като в никакъв случай не подценявам четирите награди от Националните конкурси от Сливен и Лом и всички първи и втори места в регионалните конкурси, които децата спечелиха.

За конкурса в Банско изпратихме конкурсните работи в средата на юни. Главен организатор е Фондация "Малък Зограф", съвместно с общината, министерството на културата и др. Резултатите трябваше да излязат в края на август. Получихме писмо от организаторите, с което ни благодариха за хубавите рисунки и ни съобщаваха, че нашата възпитаничка - 9-годишната Надежда Пламенова Митева е сред наградените. Радостта и гордостта от нейния успех беше голяма и с право, тъй като в конкурса са участваха 8000 рисунки на деца от 43 държави .

Конкурсът в Банско и димитровградските участници

Моля да ми разрешите да благодаря на Светослав Стойков - зам.кмет на Димитровград за бързата му реакция, като ни осигури транспорт и Надето да си получи лично наградата. Благодаря и на шофьора Тинко Запрянов, който беше изключително внимателен с децата по време на дългия път.

Самото награждаване беше организирано като голям празник. На открита сцена в центъра на Банско започна официалната част. Бяха поканени мажоретни състави и фолклорни групи. Металите бяха връчени на голямата сцена. Останалите награди бяха връчени в изложбената зала. Имаше много от наградените деца от България, от Турция, а тези които бяха с призови места и бяха от много далеч присъстваха посланиците от съответната държава. На изложбата бяха наредени 200 рисунки. Много красива и пъстра изложба. Всичко беше много тържествено. Едно събитие, на което бе обърнато особено голямо внимание на децата.

- Новата учебна година започна, има ли изненади при вас за талантите и димитровградските деца въобще?

- Да, подготвили сме за децата от 7 до 14г. включително конкурс за рисунка съвместно с фирма от Хасково ,Регионален инспекторат-Хасково и Регионална библиотека"Хр.Смирненски"-Хасково. Конкурсът е регионален, а темата е "Природата дарява топлина за дома". Информация за конкурса можете да видите в сайта на Академията www.lapi.haskovo.net. Той стартира на 16.09.2013г. и ще набира рисунки до 25.10.2013г.

Квилингът е една от предлаганите школи в Академията и тази година

-Ще има ли нови форми от тази учебна година и коя от досегашните се радва на най-голяма популярност?

- Да нови школи при нас ще има.Освен до сега действащите, изобразително изкуство, приложни изкуства, спортни танци , йога. От 1 октомври ще има школа по пиано и поп пеене. При нас действащи в момента групи по спортни танци и йога има и за желаещите над 18г. Нашата амбиция е Академията за таланти да се превърне в място където всеки да намери своето любимо занимание независимо на колко години е 4 - 14 или 54, всички са добре дошли !

- Предстои изложба на курса по фотография, с какво ще провокирате зрителите там?

- Изложбата не е само фотография. На нея ще покажем и всички хубави неща които сме правили това лято: рисунки, картини и картички от квилинг. Изложбата ще бъде по традиция във фоаето на Исторически музей Димитровград на 30.09.2013г. от 17,30ч. Заповядайте. На финалa искам да пожелая успешна учебна година на децата ! Много успехи в училище, много спечелени конкурси и приятни емоции.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини