Шефката на Детския център за рояла: За мен беше опасна мебел!

Директорът на Детски и младежки център Христина Ташева

Нарязаният на части роял "Блютнер" стана тема и на националните медии. Екипи на БТВ и ТВ7 заснеха днес репортажи за случката в Димитровград.

Вчера кметът Иво Димов, коментира, че ще вземе решение след като получи писмените обяснения на директора на Детски и младежки център Христина Ташева, днес екипът ни представя и нейната гледна точка:


-Христина, как се стигна до историята с нарязания роял и приемате ли обвиненията за похабяване на ценно имущество?

-Ще започна малко по-рано. От 13 години съм в този център. Роялът стои там от 13 години, неизползван, защото не работи. Правени са опити в годините да бъде ремонтиран, но се оказа, че не може.

Освен, че музикалната му част не работи, краката му са счупени. Досега стоеше в залата за тренировки на балетна школа "Галаксико". Докато е бил там върху музикалния инструмент имаше контрол, не се разрешаваше достъп до него на децата.

След като се направи ремонт на залата на "Галаксико", най-логичното нещо беше, роялът да бъде премахнат, защото пречи. Инструментът беше изкаран в коридора, но от там нататък започнаха моите притеснения да не стане някакъв инцидент с дете, защото бе нестабилен.

- А как беше поставен рояла в коридора, подпрян ли, на земята ли?

-Той беше първо изправен, после полулегнал, всеки от вариантите ни се струваше опасен, защото някой може да пострада. Реших, че този роял трябва да бъде изнесен. И тук само искам да вметна- още преди 3 години извикахме фирма, която ни каза, че рояла не може да бъде изнесен от центъра в цял вид. Преди време е нямало заграждения от алуминиева дограма на коридорите на центъра и инструментът е бил внесен без проблеми. Сега, за да бъде изнесен, трябваше да се демонтират загражденията на етажите.

Освен това, сумата, която ни поиска фирмата за изнасянето му не беше никак малка за тази услуга. Така бе взето решение, че за нещо, което е непотребно за нас и като музикален инструмент не работи, по - добре да се изнесе на части.

-А допитахте ли се до прекия си началник или до ръководството на общината дали да предприемете изнасяне на рояла в такъв вид?

-Не, не съм се допитала и причината беше, че този роял стоеше 10 дни в коридора и всеки момент някой можеше да постара. Знам, че за един музикант този роял има много голяма стойност, но за мен на първо място са били безопасността на децата, които идват в Детския център. За мен той беше опасна мебел. Ако попитате някои родител на дете от центъра, рояла в коридора за него е опасност, не ценен инструмент.

Всяка година ние имаме между 450 и 500 деца и учебната година започва на 1 октомври. Освен това, този инструмент никъде не беше заведен. Той беше ничий. Не съм го завела, когато съм дошла в центъра, защото той не работи. Не виждам логиката при положение, че не работи, да го завеждам. По тази причина не съм свикала и комисия за него, защото това не е общинска собственост. Ако пианото бе собственост на Общината, щях да процедирам по друг начин.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини