18 млн. евро за Белене източени, обвиняеми няма. Преглед на печата

Срещата на президента Росен Плевнелиев с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун е сред темите на вестниците във вторник.

„България осъжда канегорично употребата на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия. Това е абсолютно недопустимо и виновните трябва да бъдат наказани. Това заяви президентът Росен Плевнеливев пред генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Среща, с която започна работното посещение на държавния глава и на външния министър Кристиан Вигенин в Ню Йорк в рамките на 68 сесия на Общото събрание на ООН, съобщи БНТ.
Президенът информира Бан Ки Мун за непрекъснато нарастващия брой на сирийските граждани, които търсят убежище в България и за това, че вече почти е изчерпан капацитетът ни за прием на бежанци.
"Търсят се допълнителни възможности", подчерта Плевнелиев и посочи, че България разчита за това на международната общност. Бан Ки Мун увери държавния глава, че ООН следи внимателно ситуацията у нас.
Бан Ки Мун информира българската делегация и за предстояща среща на 27 септември в рамките на сесията между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери, на която да бъде взето решение за нова мирна конференция за Сирия под егидата на ООН.
Пред българската делегация Бан Ки Мун не спести похвалите си за българите, които работят за организацията в лицето на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, на бившия външен министър Николай Младенов, който работи като специален пратеник на ООН за Ирак и на посланик Стефан Тафров..." - в. „Сега".

„Президентът Росен Плевнелиев се срещна в неделя с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, съобщи на своя сайт световната организация.
Държавният глава, който е в Ню Йорк за 68-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, обсъди с Бан постигнатите резултати при изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие.
Двамата разговаряха по-конкретно за климатичните промени и намаляването на бедността.Плевнелиев и Бан отбелязаха, че е важно да бъде изготвена рамка за устойчив дневен ред за годините след 2015 г. - крайният срок за постигане на Целите на хилядолетието за развитие.
Генералният секретар на ООН уведомил българския президент за последните международни усилия за разрешаване на кризата в Сирия. Бан Ки Mун "изразил своята признателност за щедростта на България към сирийските кандидати за убежище"...
За пръв път след близо 30 години България ще поеме председателството на Комитета по права на човека и социални въпроси, е станало ясно още по време на срещата. Бан за пореден път е дал висока оценка на българите, които работят в системата на ООН ..
В първия ден от работната си визита в САЩ президентът отбеляза със сънародници в Ню Йорк годишнината от обявяването на Независимостта на България. Пред българската общност Росен Плевнелиев е припомнил историческите събития пред 105 години и призова българите, където и да са, да помнят историята си и нейните уроци..." - в. „Дневник".

Всекидневниците продължават да следят скандала около проекта АЕЦ „Белене".

„След решението на Народното събрание да бъде спрян проектът за изграждането на АЕЦ "Белене" бившите управляващи от ГЕРБ са платили фактури на стойност 13 млн. лева. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от агенция "Фокус".
В началото на месеца той обяви сумата от 385 млн. лв., но днес обясни, че на тази стойност били нарушенията в енергетиката на правителството "Борисов", за които има сигнали, и за които прокуратурата тепърва щяла да говори.
Наскоро от прокуратурата обявиха, че още от 9 август в Софийска градска прокуратура се води досъдебно производство, свързано с плащания за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене".
В петък прокуратурата, Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и МВР проведоха акция в София, Козлодуй, Перник и Белене за длъжностно присвояване в особено големи размери в енергетиката. По-късно стана известно, че при нея са денонощие са били задържани бивши директори на НЕК.
Има съмнения за злоупотреби и това е основната причина, обясни ареста Стойнев..." - в. „Дневник".

„Прокуратурата официално потвърди, че са били извършени тежки злоупотреби в областта на енергетиката, включително и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта за АЕЦ "Белене".
От съобщение на прокуратурата става ясно, че ръководствата на НЕК са изплащали незаконно 950 000 евро на месец на консултантските фирми „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг" в продължение на година и половина, въпреки че проектът е бил официално прекратен.
Във връзка с проведената на 20.09.2013 г. съвместна операция на СГП, ДАНС и МВР, от прокуратурата обявиха следното:
В началото на месец август 2013 г., в СГП е постъпил доклад от ДАНС за извършени от длъжностни лица злоупотреби в областта на енергетиката и по-конкретно - при изпълнение на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", които злоупотреби са нанесли крупни имуществени вреди на страната.
Въз основа на съдържащите се в доклададанни, на 09.08.2013 г. СГП е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъплениe по чл. 203 НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай). Предмет на разследване е и евентуално извършено престъпление по чл. 219 НК (умишлена безстопанственост)..." - в. „24 часа".

„До настоящия момент, се установяваследното:
На 29.03.2012 г., с решение на Министерския съвет на Р. България, е наложен мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", което по същество означава спиране на всякаква дейност, свързана с реализацията му.
В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг".
Въпреки, че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форс мажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията.
Така, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг" са били преведени суми в размер на около 950 000 евро на месец, за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян.
На 19.09.2013 г., в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи.
Това наложи незабавно провеждане на операция на 20.09.2013 г..." - в. „Труд".

„Пушилката на МВР и ДАНС за АЕЦ "Белене" завърши без обвиняеми
Въпреки масираната акция на ДАНС, прокуратурата и МВР срещу НЕК и консултантските фирми по проекта за АЕЦ "Белене" до този момент разследващите не са повдигнали нито едно обвинение, а всички арестувани в рамките на операцията са освободени. Разследването за злоупотреби в особено големи размери - 18 млн. евро, се води срещу неизвестен извършител, съобщиха вчера от Софийската градска прокуратура...
Задържаните в петък двама бивши директори на НЕК - Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както шефът на консултантската фирма по проекта "Уорли Парсънс" - Събин Събинов, бяха освободени след 24 часа. Тогава ДАНС, МВР и прокуратурата претърсиха 17 офиса в София, Перник, Козлодуй и Белене. Документи бяха иззети и от офисите на подизпълнителя "Риск Инженеринг"...  - в „Сега".

Нарастващият брой сирийски бежанци също е сред темите на вестниците.

„226 сирийци са пресекли границата ни с Турция за ден, а общо 368 нелегални имигранти са влезли у нас за последните 24 часа, съобщават от пресцентъра на МВР.
Националният оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск, информира, че общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2230 лица, и е надхвърлен с 302 места.
Основен проблем в работата на граничарите в Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове..." - в. „Труд".

„346 души ни делят от хуманитарна криза. По последни данни от властта 368 души, от които 226 сирийци, са преминали нелегално турско-българската граница за двата почивни дни, с което броят на бежанците достига 4654. Критичната точка е 5000. Държавата в лицето на премиера Пламен Орешарски и президента Росен Плевнелиев иска помощ от ООН и ЕС.
"В тесен диалог сме с ЕК. Към настоящия момент не сме поискали помощ, но сега отивам да го направя. Вече сме поискали техническа. По отношение на финансовата ще конкретизираме", заяви министър-председателят при откриването на учебната година в Лесотехническия университет. Орешарски обясни, че е възможно да се вземат пари от бюджета за справянето с бежанската вълна.
"На този етап не са искали от агенцията, но се страхувам, че до края на годината може да потрябват. Засега сумите не са смущаващи или драматично високи..." - в. „Стандарт".

„Няма опасност за сигурността ни и от гледна точка на здравното състояние на пристигащите у нас срийски бежанци.
В това увери здравният министър д-р Таня Андреева при посещението си в Казанлък. Тя обеща здравните власти да направят всичко, за да не допуснат епидемии през зимния сезон.
Профилът на заболяванията на имигрантите не е по-различен от този на останалите пациенти в нашите болници, с изключение на децата до 5 години, които боледуват по-често, каза тя.
Въпреки това здравните заведения в страната имат към момента готовност да приемат бежанци, ако това се наложи..." - в. „24 часа".

„Две международни проверки ще решат дали ще получим помощ за бежанците
Искането, което правителството е изпратило до Европейската комисия за отпускане на помощ по линия на Европейския фонд за бежанците и Европейския фонд за външните граници, не съдържа конкретика, а е покана към експерти да дойдат и да оценят ситуацията у нас. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев вчера.
На 1 октомври ще пристигне екип на дирекции "Вътрешни работи" и "Хуманитарна помощ и гражданска защита" на Европейската комисия, който ще преценява дали Брюксел да подпомогне България експертно или финансово. Инспекторите ще посетят още Гърция и Кипър. Пред радио "Фокус" Йовчев обясни, че процедурата по искане на помощ включва две стъпки - поставяне на въпроса на политическо ниво и произнасяне на експертите.
"Може да се кандидатства само тогава, когато е налице извънредна ситуация. Това означава, че ние вече можем да се възползваме от директна финансова помощ. Попълнили сме и формуляр какви са ни нуждите. Очакваме експертите на ЕК да посетят България. Те трябва да оценят наистина дали имаме подобни нужди. След това вече се отправя конкретно искане за размера на помощта", обясни Йовчев. Той допълни, че по линия на Европейския фонд за бежанците сумата, която остава да бъде разпределена до края на годината, е около 4 млн. евро, а по Европейския фонд за външните граници - близо 9 млн. лв.
Демонстрацията на оптимизъм контрастира с резултатите от срещите му в Брюксел на 9 септември. Тогава той заяви, че можем да получим основно техническа и експертна помощ и че не можем да разчитаме на големи суми, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства.
Правителството е поискало от Българския червен кръст (БЧК) също да търси международна подкрепа..." - в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят и гражданските протести.

„За 102-и ден стотици протестиращи се събраха с искането за оставка на правителството на Пламен Орешарски. Шествието както винаги започна от Министерския съвет и стигна до площада пред парламента.
Пред парламента демонстрантите коленичиха за минута в памет на земеделския лидер Никола Петков. На 23 септември 1947 г. Петков е обесен заради съпротивата си срещу налагането на комунистическия режим.
Междувременно от т.нар. Антиправителствена пресслужба съобщиха, че в Деня на Независимостта в неделя към протестите са се присъединили българи в 25 града по света..." - в. „Стандарт".

„Спор за това кои от политиците са виновни за сегашното състояние на държавата се разгоря на площад "Народно събрание". Участниците не стигнаха до единомислие чии портрети заслужават да бъдат поставени върху плакат, който заклеймява управлявалите през годините. По информация на Би Ти Ви съмишленици на ГЕРБ са възразили срещу това, че портрети на управници от тази партия са поставени редом с ликовете на сегашни и по-ранни лица от управлението. Други пък са изразили мнението, че всички, участвали във властта, заслужават да бъдат заклеймени. 
Днешният протест премина по изпитаната схема - участниците се събират пред сградата на Министерския съвет, където огласят пространството с викове "Оставка", свирки и вувузели, а след това преминават в шествие до сградата на Народното събрание...
По-рано днес се състоя и традиционният контрапротест в подкрепа на правителството и с искане на оставката на президента Росен Плевнелиев..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини