СРС-тата с Ванчев изядоха главата на Камен Ситнилски, отстраниха го от ВСС

Човекът на Иван Ванчев - Камен Ситнилски, бе отстранен от ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани днес от длъжност за 6 месеца Камен Ситнилски, бивш заместник главен прокурор и член на съвета, съобщи Правен свят. Това е първият такъв случай в историята на ВСС, отбелязва изданието.
Дисциплинарният състав по казуса със Ситнилски внесе извънредно искане за отстраняването му от длъжност до приключване на производството. Това стана абсолютно изненадващо. Заседанието се е провело при изключени монитори, въпреки настояването на Ситнилски казусът да се разгледа публично. Случаят нашумя, след като преди няколко месеца в медиите изтекоха СРС-та със записи на разговори на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. В тях магистратите лобират за избора на Ситнилски за член на ВСС. По-късно самият Ванчев бе отстранен от длъжността окръжен прокурор на Хасково за срок от 6 месеца. Сега длъжността се изпълнява от Розалин Трендафилов.

След избухването на скандала стана ясно, че Ванчев е бил подслушван законно, във връзка с образувана проверка срещу него.

Наскоро пък Камен Ситнилски внесе сигнал в прокуратурата срещу Галя Георгиева и Ясен Тодоров от ВСС, които си извадиха допуск до класифицирана информация, за да четат секретни от СРС-та по оперативни дела, в които има информация за него. Според бившия заместник-главен прокурор двамата са извършили престъпление по чл. 145а от Наказателния кодекс, защото прочетеното било разказано на колегите им, които на база на наученото образуваха дисциплинарно производство срещу него.

А според чл. 145а от Наказателния кодекс никой няма право да разгласява данни, събрани от СРС извън целите на наказателното производство. Според юристи текстът е пределно ясен и няма спор, че ако Георгиева и Тодоров са изнесли данни от прочетените СРС-та, то те са извършили престъпление.

Все още прокуратурата не се произнесла по сигнала на Ситнилски. Производството срещу Иван Ванчев също не е приключило.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини