В Хасково: 9 осигурени майки плащат за 54 неосигурени

Осигурените майки плащат за своите помощи и за тези на неосигурените

9 осигурени за болести и бременност хасковлийки получиха по 150 лв държавно подпомагане през август, по случай предстоящото раждане. Същата сума за същия период получили още 54 бъдещи родителки, които обаче са неосигурени. На майките се полага още 250 лв за раждането на първо, 600 лв за второ и по 200 лв за всяко следващо дете, без значение дали са се осигурявали или не. Макар средствата за тези помощи да се набират именно от осигуровки. 231 родителки са получили помощи за раждане през август, при приблизително същото съотношение между осигурени и неосигурени.

11 майки студентки са били еднократно подпомогнати от държавата с по 2880 лв. Лошата вест за ученолюбивите мами е, че държавата им отпуска само по 100 лв майчинство и то за 1 година. Втората са на сухо.

1658 първолаци са получили по еднократна помощ от 250 лв по случай първия учебен ден. Срокът за подаване на молби за тази вид помощ е края на септември. Тук добрата новина предстои – по обещанието на правителството от Нова година прагът за получаване на детски ще бъде вдигнат на 450-500 лв на член от семейството. В момента е 350. Тоест ако двамата работещи родители в тричленно семейство взимат по скромните на фона на скъпотията заплати от по 550 лв, то държавата им спира 35-те лева детски, защото....ги брои за богати.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини