Али Дурмуш представи детската си стихосбирка „Гора зелена”

Али Думуш представи новата си стихосбирка „Yeşil orman”(`Гора зелена`). Това стана в топла приятелска атмосфера в петък в туристическата хижа  „Белите брези” в едноименния комплекс край Ардино.

На представянето на книгата присъстваха творци, учители, читалищни деятели и приятели на автора. Тук бяха още председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметовете на община Ардино Неджми Ходжов и Изет Шабан, началникът на отдел „Образование, култура и спорт” Бахар Реджебов.

Организатор на събитието е община Ардино в рамките на тазгодишните есенни културни празници.

В сборника, издаден на турски език, поетът освен стихове за деца е включил и епиграми и гатанки.

В ролята на водещ на представянето бе издателят на списание „Алев” Емел Балъкчъ. Тя направи кратък коментар върху творбите в детската стихосбирка. „„Гора зелена” въвежда читателя в неопетнения детски свят. Той е неподправен, реален и по детски изобразен със средствата на художествената реч. Тук всеки малчуган намира себе си – и малката, пораснала Айше, и тичащият след кончето си палавник. А природата като жив човек е описана с цялата неподправеност на своите обитатели и растения. Али Дурмуш ни въвежда сложния свят на детското мислене и мечти. Той не идеализира, а предава истинноста, като умело вмъква своите наставления като глъдката вода, която ни се ще да изпием. Ритъмът и римата звучат в унисон с чистотата на детска песен и предават вълшебство на стичащия се като вода текст. Творецът не остава длъжник и на детските капризи, мързела и невъзпитаносттта. Те са прицелна мишена в кратките му хумористични видове – епиграмите и гатанките. Тези посвещения на малчуганите са пречупени през призмата на съвременните реалности и това ги прави актуални и необходими за възпитанието и обучението на всяко дете”, заяви Емел Балъкчъ.

Участници в събитието споделиха своите впечатления от новата книга на Али Дурмуш. Селяхидин Карабашев: „Гора зелена” е букет от разнообразни по тематика детски стихове. В тях ще намерите чувствителността към околната среда, обичта към домашните и другите животни, радостта от цветята и другите красоти около нас, труда, училището, сезоните, природата, с една дума - света на децата. Използван е свеж, достъпен език, стилът е лек, непретенциозен. От стиховете струи бащинска обич и топлота към децата”.

Главният редактор на списание „Алев” Мехмед Алев подчерта, че в една книга не се гледа колко е дебела или тънка, а важното е  какво съдържа. Книжката „Гора зелена” е радващо събитие в литературата на турците в България. Тя не е само за малчуганите, в нея има послания и към по-големите. С умелото си перо Али Дурмуш ни прави съпричастни с живота в гората, където има най-различни животни, растения.

Дългогодишният учител Дилявер Реджбов заяви пред присъстващите , че „Гора зелена” е послание за връзката между природата и човека. „Ние сме продукт на природата и трябва да я съхраним всячеески”, сподели Реджеебов.

Назиф Садетин изтъкна, че в своите стихотворения Али Дурмуш насочва погледа на всеки към околната среда, където цъфтят люляци, ароматни ригани, кантариони и други билки. Много майсторски с поетичен език на показва пеенето на славея, шумът на дрозда, подскоците на зайците. Той предложи на Общинския съвет Али Дурмуш да бъде номиниран за Почетен гражданин на Ардино.

Али Дурмуш отговори на поставените въпроси и подари на присъстващите своята книга с автограф. Изказа благодарност на общинското ръководство в Ардино за съдействието за представянето на стихосбирката му. „Детският свят е толкова интересен, че влезеш ли веднъж там, излезане няма. Техният свят е най-чистият’, заяви авторът.

Книжката „Yeşil orman”(Гора зелена) е дело на издателска къща „Селект принт” – Хасково. Предпечатното издание е подготвено от главния редактор на общинския вестник „Ардински глас” Саффет Ерен, а автор на илюстрацията на корицата е местният художник Ангел Банков.

Али Дурмуш е роден през 1940 г. в ардиското село Ненково. Завършил е Турското педагогическо училище в Кърджали. По-късно завършва по задочен път Софийския унивеситет „Кл.Охридски” по специалността „Турски език и литература”

Това е втората книга на автора.

 Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини