Съхраняват неолитния човек от Крум в специална витрина?

Да се съхрани при подходящи условия находката от село Крум -неолитния човек предлага археолог, снимка-архив

Да бъде доставена специална витрина, в която да се съхранява скелета на неолитния човек от село Крум предложи д-р Веселина Вандова, която бе зам.ръководител на разкопките край село Крум през 2009 г., когато бе направено откритието.

Това се случи по време на туристическия форум в зала "Гросето", с който бе днес дадено началото на втория етап от онлайн гласуването в класацията "Чудесата на България".

Припомняме, че именно откритието край село Крум - скелет на момче от времето на неолита, оглави класацията ТОП 10. Това бе и причината днес в Димитровград да се проведе подобно събитие.

Вандова посочи, че откритието, направено през 2009 година няма аналог в Югоизточна Евпора и дава информация на изследователите за ритуалните практики в новокаменната епоха.

С времето обаче, скелета на неолитния човек се руши, затова специалистът препоръча да се съхранява при продходяща температура и влага, за да се запази дълго време.

Вандова каза още че е добре при възможност да се продължат разкопките край Крум, като не са изключени и други ценни находки, които да прославят отново Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини