Казак в НАТО след лют спор. Преглед на печата

„Труд": Десните скочиха срещу чадъра за разведките с досиета

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДСБ, СДС и Съюза на репресираните в България да го подкрепят срещу промените в закона за досиетата, внесени от БСП и ДПС. Те връщат забраната да се разкрива принадлежността към бившата Държавна сигурност на хора на публични длъжности, ако те са продължили да работят в цивилното и военното разузнаване и след 1991 г.
Параграф 12 бе премахнат от закона към края на мандата на правителството на ГЕРБ въпреки тогавашната силна съпротива от БСП, подкрепяна от националистически партии и организации. Левицата твърди, че така ще бъдат разкрити ценни кадри в разузнаването.

„Дума": Най-тежкият сценарий: 11 хил. бежанци до края на годината

Ако бежанският поток от Сирия продължава със същата интензивност, напълно възможно е до края на годината в България да има над 11 хил. бежанци, обяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той участва в общо заседание на парламентарните комисии по здравеопазване и по правата на човека. По думите му това е при най-лош сценарий. Финансовите възможности ще са около 30 млн. лв. до края на годината. На база на количеството нелегални имигранти и бежанци, които очакваме до края на годината, и на базата на средствата, които са необходими, издръжката на всеки от тях е изчислена на 1084 лв.

„Стандарт": Казак в НАТО след лют спор

Работата на Народното събрание пак висна на косъм, след като ГЕРБ едва не блокира заседанието. Депутатите на Бойко Борисов се "разсърдиха" на мнозинството, че не прие техен представител за шеф на делегацията в Парламентарната асамблея на НАТО. В крайна сметка мястото получи Четин Казак от ДПС. В отговор ГЕРБ поискаха поименна проверка на кворума и излязоха от пленарната зала. Заседанието все пак бе "спасено" от няколко депутати от "Атака", БСП и ДПС.
"ДПС има исторически заслуги за членството на България в НАТО", защити кандидатурата на Казак Йордан Цонев от ДПС. Той заяви, че когато страната ни е била приета в трансатлантическия съюз, "ГЕРБ са били в политическото небитие". На подвикванията от банките на опозицията той отвърна: "Ако реша да ви се подигравам, ще го направя качествено". В кулоарите ГЕРБ негодуваха, че са най-голямата парламентарна група, а нищо не зависело от тях.

„Новинар": Прокуратурата подхвана случая с рудник „Ораново"

Окръжната прокуратура-Благоевград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител във връзка с трагедията в рудник "Ораново".
Разследването ще водят двама прокурори от града и трима разследващи полицаи.
До този момент са били разпитани 57 свидетели, извършени са три огледа на местопроизшествието и са изготвени фотоалбуми, конфискувани са били и веществени доказателства. Назначени са четири съдебно-медицински и две съдебно-химически експертизи.
До 1 ноември се очаква 10 експерти да предоставят оценката си по назначената техническа експертиза.
В сряда група от експерти съобщиха данни от изготвен доклад за инцидента в мината. Според него непроучен разлом е бил основният виновник за тежкия инцидент.

„24 Часа": 40 000 закъсняха за работа заради аварията в метрото

40 000 софиянци закъсняха за работа заради аварията в метрото. Дефектирала машина за смазване на релсите остави София повече от 2 часа без метро в час пик .
Аварията предизвика хаос както под земята, където огромни тълпи чакаха дълго, без да знаят кога ще тръгнат влакчетата, така и отгоре заради непредвиденото огромно натоварване на линиите на градския транспорт, дублиращи част от маршрута на метрото.
По данни на "Метрополитен" ЕАД с подземните влакчета се движат около 250 000 души дневно. 11% от тях пътуват по двете линии в час пик. Тоест за близо трите часа, в които имаше проблеми с движението на влакчетата, са били засегнати около 40 000 души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини