Пожарникар и полицай взеха на мушка сомове гиганти

Пожарникарят Радко Радев/ вляво/ и колегата му Антон Тонев се радват на улова си

Два гигантски сома с по 37 кг тегло и два метра дължина бяха извадени в рамките на 8 часа днес от риболовци на яз. Черногорово. Фирменият водоем на гиганта Неохим явно е зареден с риба до дупка, защото това са съответно 9-ият и 10-ият сом гигант, захапали въдицата през този сезон. На другите водоеми въдичарите се молят за някоя маломерна каракуда. Вместо това получават раци или празни серкмета.

Сега обаче с рибата се заели рибари ветерани с доказано точен мерник. Полицаят Панайот Димов подели успеха си с авера Румен Велев, двамата в първите часове на деня закачили нещо едро и тежко. След ожесточена борба, към 2.30 сутринта, те измъкнали сом с дължина 188 сантиметра и тегло 37 килограма. За Велев това е втори голям „удар” – на 5 април т.г. на въдицата му се закачи 40-килограмов хищник.

По-малко от 8 часа по късно, бившият пожарникар Радко Радев върна славата на съсловието - на риболовци №1, след като измъкна друг сом със същото тегло, но с 2 сантиметра по-дълъг. Радко се справил и значително по-бързо-измъкнал сома за 15-тина минути. Пожарникарите са доказани майстори с въдицата. През 2006-та година, колега на Радко, закова с обикновено влакно умопомрачителен звяр с тегло 103 кг и височина като една футболна врата 244 сантиметра. Уловът от ръкав на яз. Ивайловград до село Бориславци и досега е абсолютен рекорд в хасковска област, може би и в страната. Години наред рибари от цялата страна наводняваха Бориславци, но там май пресъхна за сомове.

Не и в Черногорово обаче. На 30 септември заранта Пламен Петков от Димитровград закова друг сом с респектиращи мерки – 196 см./41 кг.

Заради непрекъснато изплуващите гиганти, местните вече прекръстиха язовира на българския Лох Нес. За разлика от шотландската легенда, обилно подхранвана през столетията с шотландска ракия, в Черногорово чудовищата могат да се пипнат.

Г. Христов

Румен Велев/ляво/ и полицая Панайот Димов със своята плячка
Димитровградския Лох Нес бълва чудовища
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини