Рестарт на дело за 51 кг хероин, съдията подсказвал на прокурора

Делото за трафик на 51 кг хероин от Турция започна отначало. В него подсъдим е пловдивчанинът Юсуф Ашим. Той получи 16 години и 6 месеца затвор на първа инстанция в Хасковския окръжен съд. Освен това му бе наложена и глоба в размер на 220 000 лв. Тогава голямата присъда изненада дори прокурор Антон Попов.

Апелативните магистрати в Пловдив връщат делото за ново разглеждане от друг състав на съда. Според по-горната инстанция съдията Стратимир Димитров недвусмислено е подсказвал на прокурора какво трябва да е обвинението, пише в мотивите на Апелативен съд. Това сформирало предубеденост.
Юсуф Ашим е изправен пред съда за трафик на над 51 кг хероин от Турция. Каналът бе разбит в началото на юли 2011 г. Наркотикът бил скрит в 3 туби с почистващ препарат и в памперси. Според разследващите Юсуф възложил на куфарни търговци да му пренесат стоката срещу заплащане. Той трябвало да я получи край границата, но като разбрал, че има нещо нередно, тръгнал за Пловдив. Бил спипан край Хасково. Мулетата не знаели, че в тубите с „Доместос“ има скрит хероин. Те са сгащени на граничния пункт Капитан Андреево. При акцията бяха задържани общо 7 души, но пред съда се изправиха само Юсуф Ашим и спътницата му в живота - Лиляна Рашкова. Тя обаче бе оправдана.

Вчера и днес в Хасковския окръжен съд бяха разпитани близо 20 свидетели. Делото ще продължи на 15 ноември, когато се очаква показания да дадат още около 20 души.

Анета Кутелова



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини