Икона на Св.Петка и нейна дреха посреща Димитровград преди Димитровден

Миналата година в Димитровград бе донесена иконата на родителите на Св.Богородица -Йоаким и Анна, снимка-ахрив

Свети реликви ще посрещнат жителите на община Димитровград часове преди Димитровден - 26 октомври. Тогава храмов празник има тукашната църква "Св.Димитър".

Пловдивският митрополит Николай ще донесе тук икона на Св. Петка и нейна дреха. Реликвите идват от румънския град Яш, разказа архиерейски наместник Георги Тодев.

Те ще бъдат посрещнати с тържество на площад "България" на 25 октомври привечер. Литийно шествие по бул."Раковски" ще пренесе иконата и дрехата до храм "Св.Димитър". Там тя ще бъде положена за поклонение в църквата в продължение на 4 дни, до 29 октомври.

Припомняме, че за четвърта поредна година миряните в Димитровград и общината ще посрещат реликва в навечерието на Димитровден.

Миналата година тук бяха донесени мощите на свети праведни Йоаким и Анна, родителите на Св.Богородица. През 2011-та димитровградчани се поклониха пред иконата на Св.Богородица Златна ябълка, а година по-рано в града бе частица от Кръста Господен.

В Димитровград иконата на Св.Петка и нейна друха ще донесе Пловдивския митрополит Николай, снимка-архив

Християните почитат Света Петка като покровителка на семейството и жените, както и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене. Църквата тачи името й на 14 октомври.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини