32 читалища от димитровградско искат оръжие и боеприпаси

Община Димитровград може да получи от Министерството на отбраната бойно снаряжение- техника и документи, ако поиска
С бойно снаряжение от времето на няколко войни има вероятност да се сдобият читалищата в Община Димитровград. Това ще стане възможно, ако Министерство на отбраната предостави безвъзмездно на културните средища тук различни оръжия, свързочна техника, палатки, леко стрелково оръжие, артилерийски системи, както и боеприпаси към тях.
 


Придобивките са от периода 1878-1945 г., а за тях настоява Асоциацията на читалищата тук.  
Наскоро 32 читалища от общината са изпратили писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов, в което искат да получат снаряжението, а също и документални филми и материали.


От Асоциацията смятат така да обогатят музейните си сбирки, да декорират открити пространства в близост до войнишките паметници в селата. Целта е да бъде съхранена народната памет, мотивират се самодейците.
 
 

В отговор от Министерството на отбраната са съгласни да предоставят безвъзмездно искания арсенал, но на Община Димитровград, а не на асоциацията на читалищата.
Нужно е само представител на асоциацията да отиде до складовите бази в Ямбол, Разград и Балчик, където се съхранява старото военно оборудване.
 


"В случай, че изберете подходящи за целите ви вещи, е необходимо да бъде отправено искане от кмета до министъра на отбраната, като в него те бъдат описани с конкретните им идентификационни номера", гласи още отговора от военното ведомство.Разходите по транспортирането на исканите вещи ще бъде за сметка на Общината, заявяват още от министерството.


Dimitrovgrad.bgvesti.net
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини