Реставраторът Петър Димитров: Потрошеният "Блютнер" може да спаси други 60 рояла!

Според маестро Димитров, цяло чудо е, че работниците, разглобявали рояла преди месец са останали невредими предвид силата с която са опънати струните на лирата

Безсмислено е възстановяването на рояла "Блютнер", който бе начупен в Димитровград преди месец. От него липсват три части, една от които най-важната - резонатор, която е "душата" на музикалния инструмент.

Това заяви в Димитровград днес маестро Петър Димитров, който е един от най-добрите реставратори на музикални инструменти у нас.

Пред журналисти той обясни, че сглобяването на рояла като мебел би коствало сума от порядъка на 50 000 лв. Вместо това обаче, неговите запазени части могат да послужат за реставрирането на поне 60 други инструменти.

Димитров не скри, че научавайки за случката в Младежкия център в Димитровград е тръгнал насам с настройката, че тук се случват вандализми.

"Останах очарован от града и най-вече от това, как се полагат грижи за останалите три рояла тук", каза той. Добави, че два от роялите - в театъра и читалище "Христо Ботев" са в прекрасно състояние и добре съхранявани.

Не толкова добро е положението с рояла в СОУ "Васил Левски", който е собственост на министерството на културата. В момента той се съхранява добре, но практически не може да се използва, заключи маестрото.

Актуалната цена на рояла "Блютнер", който се съхранява в бившето кино "Химик" е около 170 000 лв., смята още Петър Димитров. Той посочи, че от години се бори за това да бъде изготвен списък на скъпи музикални инструменти у нас и към тях да има специално внимание и отношение.

Маестрото коментира и случката с рояла в Младежкия център, с която Димитровград се прочу в национален мащаб:

"Проблемът не е в това, че в една държава се е случила някаква простотия, простотии се случват навсякъде в Европа и то по-големи от тази в Димитровград. Проблемът е, че тези, които управляват държавата не трябва да допускат да се случват подобни неща, те са избрани за това. А за жалост управниците ни се грижат само за собствения си интерес", каза Петър Димитров.

Освен, че направи оглед на останалото от счупения роял в сградата на бившия МУЦ, маестрото акордира другия "Блютнер", който се намираше в бившето кино "Химик". На него утре вечер ще свири композиторът Виктор Чучков.Концерт ще бъде в залата на Общински драматичен театър "Ап.Карамитев".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Маестро Петър Димитров днес отново огреда останалите части от разсечения в Димитровград роял

Маестро Петър Димитров и кметът Иво Димов
Маестро Петър Димитров идва за втори път в Димитровград след случката с рояла
Частите на "Блютнер"-а се съхраняват в бившето МУЦ
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини