Апостола под охрана. Преглед на печата

24 часа: Френско-британски консорциум потвърди: Има проблеми с Дунав мост 2, но не са опасни

Конструкцията на Дунав мост 2 е абсолютно стабилна, тя е с гаранция 120 г. и по нея няма никакви дефекти. Внушенията за сериозни проблеми започнаха от румънски медии, след като "24 часа" съобщи на 13 октомври т.г., че в едно от платната на моста е зейнала дупка и че съоръжението е проверявано от комисия на Агенция "Пътна инфраструктура".

В сряда новината бе подета и от "Евронюз".

24 часа: Ученикът касапин с второ обвинение

С още едно обвинение се сдоби 16-годишният Иван Генчев, който преди седмица намушка 12 пъти с нож приятеля си Искрен Ангелов. Освен за опит за убийство той ще отговаря и за кражба на портфейла на жертвата. В него имало 280 лв. Към тях разследващи добавят стойността на кожения калъф и други дреболии и изчисляват кражбата на 350 лв.

Преди нападението момчетата се скарали за пари. Иван продал плейстейшъна на съученика си за 170 лв., но два месеца не му се издължавал..

 

Труд: Царят прави мозъчен тръст за ЕС

Конкретни политически и икономически мерки как Европа да стане силен конкурент на САЩ набеляза таен международен икономически форум в царския дворец "Врана", за когото медиите разбраха няколко дни по-късно.

Най-високопоставеният участник в мозъчния тръст, наречен "Vrana Economic Council", е бил шефът на европейските либерали и бивш белгийски премиер Ги Верхофстат. Той е лансирал идеята националните бюджети на страните-членки на Европейския съюз да се одобряват от Брюксел.

Труд: Решават делото за вота след 12 ноември

При гласуването в Турция на последните парламентарни избори не е имало съществени нарушения. До този извод достигнаха тримата експерти, назначени от Конституционния съд (КС) по делото за касиране на вота в южната ни съседка.

От експертизата става ясно, че според избирателните списъци през май в Турция са гласували 65 241 души, а според протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) във вота са участвали 66 186 души. Разликата е 975 души и според експертите е несъществена. Те са установили, че в 24 секции са гласували над 935 души, като в една от тях броят на избирателите е бил 1 629.

Стандарт: Апостола под охрана

Камери, полицейски патрули и доброволци ще пазят Апостола. Причината за засилените мерки за сигурност са вандалите, които поругаха паметника на Васил Левски в центъра на София. От седмици наред неизвестни досега апаши крадат грифоните и други скъпи орнаменти от паметника. Затова от Столична община ще монтират 3 нови камери, които ще бъдат насочени Апостола, за да може паметникът да се наблюдава от всички страни денонощно. Кадрите ще постъпват в реално време в центъра за видеонаблюдение на столицата. "Сега заснемащите устройства не са насочени директно към паметника", заяви за "Стандарт" зам.-кметът по култура на Столична община Тодор Чобанов. Отделно от това СДВР ще изпрати повече патрули, които да дежурят около и в периметъра до паметника, особено в нощните часове.

Стандарт: Пеневата чета иска пенсии

Пеневата чета опря до НОИ. Пожизнени пенсии като на олимпийски медалисти ще поискат от парламента с петиция героите от САЩ `94. Това съобщиха за "Стандарт" звезди от тима. Стоичков, Балъков, Лечков и останалите от отбора готвят честване на 20-годишнината от победата на "Парк де пренс". Тогава Емил Костадинов закла "петлите" и класира България за мондиала. По време на юбилея ще бъде събрана подписката. В нея освен футболистите ще се включи и целият екип от треньори и помощници. Боби Михайлов ще внесе документа в Народното събрание. Успехът в САЩ донесе не по-малка радост от бронзов медал на олимпиада, казват четвъртите в света. И припомнят, че досега всички правителства са ги лъгали. Бронзов медалист от олимпиада взима по 744 лв. пенсия (80% от 3 минимални заплати). "Заслужаваме поне толкова", аргументираха се звездите. "Единствената ни награда остана, че сме почетни граждани на София - без билет за трамвая и на баня, но пък банята я затвориха".

Монитор: Дянков на прокурор за здравните вноски

Бившият финансов министър в кабинета „Борисов" - Симеон Дянков, отива на прокурор заради източването на близо 1,5 млрд. лв. от НЗОК, събирани чрез здравните вноски на хората. Това стана ясно вчера от думите на здравния министър Таня Андреева, която коментира темата в парламента.

Изчезналите пари бяха натрупани в касата след увеличението на здравната вноска с 2% през 2009 г. Първоначално се планираше те да бъдат насочени за втори стълб на здравното осигуряване с частни каси, но след като такива не се появиха, крупната сума отиде като резерв в НЗОК.

Сега: Столичните полицаи бламираха ръководството на МВР

Около 200 столични полицаи бламираха вчера шефовете си със спонтанен протест срещу заповед за ротация на личния състав на най-големите РПУ-та в София - Второ, Трето, Четвърто и Шесто.

На територията на управленията се намират чувствителни в криминален аспект райони -Централна гара, Лъвов мост, ромският кв. "Факултета" и повечето скъпи южни квартали. Бунтът на полицаите съвпадна с отново изострящите се в София граждански протести срещу правителството.

Дума: Окупацията на СУ струва 115 хил. лв. на ден

Окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" струва на данъкоплатците 155 хил. лв. на ден, изчисли вчера депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев. Той посочи, че действията на кандидат-висшистите за противозаконни, но по-тревожни са представителността и легитимността на окупаторите.

Представители от няколко университета и през вчерашния ден окупираха висшите учебни заведения в страната, но с различни искания. Общото между тях е желанието за морал и чистота в политиката, но не всички искат оставката на правителството.

От Медицинския университет в Пловдив са категорични, че не трябва да се допускат опити за политически влияния в студентските протести.

Междувременно стана ясно, че цялата администрация на СУ е по работните си места. Само в две аудитории има студенти-окупатори.

Капитал дейли: Внезапната любов към овърдрафта

До 4 декември държавните дружества трябва да приведат дейността си в съответствие с приетите от служебния кабинет правила за избор на обслужващи банки, които предвиждат нетната експозиция на всяко от тях към отделна финансова институция да се ограничи до 25% от паричните му средства. Засега няма индикации, че ключовите енергийни дружества (трайно концентрирали свободния си ресурс в Корпоративна търговска банка) са предприели някакви стъпки в тази насока. За сметка на това обаче се наблюдава внезапен интерес от тяхна страна към сключване на договори за овърдрафт. Често предпочетената банка отново е същата, като при някои от компаниите изборът предстои.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини