Много детайли за възможностите на Android 4.4 KitKat

Ако прогнозите са верни, премиерата на Android 4.4 KitKat и Nexus 5 ще се състои днес, но Google може и не организира специално събитие, а вместо това просто да представи платформата и устройството. Междувременно се появи публикация, която разкрива много от новите неща в KitKat и е базирана на документ, който Google е предоставил на своите хардуерни партньори. От тях става ясно, че компанията ще обърне внимание на основните проблеми, засягащи Android и услугите на Google.

Един от тях е фрагментацията, която от години засяга платформата и води до ниска производителност при устройствата с по-скромни хардуерни характеристики, а това ги изолира от най-новите версии на Android. Google ще се опита да промени това като добави в KitKat поддръжка за по-слаб хардуер. Според информацията компанията ще осигури специални инструменти за авторите на софтуер, с които да подобрят работата на разработките си с модели от по-нисък клас.

Освен това KitKat оптимизира употребата на памет на всеки основен компонент и затова няма да е проблем използването на телефони от нисък клас, които имат едва 512МВ RAM. Разбира се, остава да видим дали това ще даде желаните резултати и кои от съществуващите бюджетни модели ще получат софтуерен ъпдейт до Android 4.4. Работата е изключително много и едва ли производителите ще се захванат с тази задача.

Редуцираните хардуерни изисквания на свой ред ще позволят на Android да работи и с устройства като умни часовници и очила. Според информацията KitKat ще поддържа три нови типа сензори - детектор на стъпки, брояч на стъпки и вектор на геомагнитно завъртане. Те може би са насочени към очакващия премиерата си умен часовник на Google, към Google Glass и към продукти на други компании. Новите сензори могат да помогнат на Google да осигури навигация в закрити пространства и подобри функцията за пешеходни указания

Платформата ще промени и начина по-който работи NFC. Посочва се, че Android ще спре да разчита на хардуерен елемент за сигурност, който да пази важната информация, а вместо това платформата ще е в състояние да емулира кредитни карти, пропуски, карти за транспорт и т.н. Така ще се преодолее една от основните пречки за разпространението на услугата Google Wallet, която не успя да достигне до много устройства. Разбира се, остава въпроса къде ще бъде съхранявана чувствителната информация ако няма защитен хардуерен чип.

Google иска да превърне устройствата с Android в универсално дистанционно управление, което да контролира телевизори, тунери и друга потребителска електроника чрез инфрачервени сигнали. Sony, LG, Samsung и HTC вече предлагат устройства с такива възможности, но разчитат на софтуерни продукти за управлението им на външни компании. С KitKat това трябва да се промени, защото платформата ще предложи стандартен начин на приложенията да активират инфрачервения порт.

Android 4.4 KitKat ще разшири възможностите за работа с Bluetooth и ще позволи връзката с много по-голям кръг безжични устройства - джойстици, клавиатури, автомобилни системи и т.н. Част от това е поддръжката на функции като Bluetooth HID over GATT и Bluetooth Message Access Profile. Надяваме се, че по-късно днес ще научим всички подробности за Android 4.4 директно от Google.

http://jessicalessin.com/2013/10/31/androids-next-targets-wearables-tvs-low-end-phones/

Източник: mobilebulgaria.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини