Споразумяха се. Иран ще обогатява уран под контрол

Хасан Рохани и Обама са провели телефонен разговор след споразумението. Рохани също е приветствал резултата от преговорите

Преговорите в Женева между представителите на Шесторката и Иран по ядрената програма са завършили със споразумение, предадоха световните информационни агенции.

Успешно завърши поредният тежък 4-дневен кръг от преговори. По-рано британският външен министър Уилям Хейг заяви, че преговорите са тежки, защото остават малко, но важни различия между страните в тях.

В изявленията си по този повод, основните участници в преговорите бяха лаконични и единствено потвърдиха успешния край, без да посочват конкретни подробности и условия.

По думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери, то ще помогне на Ислямската република да докаже мирните си намерения, но и партньорите на Америка в региона ще се чувстват по-сигурни.

Кери предупреди Конгреса, че нови санкции ще провалят постигнатото за тези 6 месеца и че американският президент ще използва правото си на вето срещу такова решение на конгресмените.

Според него, постигнатото в неделя е достатъчна гаранция за намеренията на Техеран.

Представител на американската администрация е допълнил, че според споразумението ще бъде "неутрализирано" количеството обогатен уран до 20% на Иран. Ислямската република се задължава да не обогатява уран над 5% и да допусне инспектори, които ще работят там през следващите месеци.

Иранският външен министър Зариф е заявил, че Шесторката признава правото им да обогатяват уран.

Американският президент Барак Обама е приветствал постигнатия резултат като е коментирал пред медиите, че Техеран получава облекчаване на санкциите срещу деклариране, че няма да има възможност да произведе ядрено оръжие.

Обама и иранският му колега Хасан Рохани са провели телефонен разговор след споразумението. Рохани също е приветствал резултата от преговорите с думите, че "така се отварят нови хоризонти" и това е постижение и на новия умерен курс на иранската политика.

Израелски представител е коментирал, че това е една "лоша сделка".

Според израелския външен министър Авигдор Либерман, това е най-голямата дипломатическа победа на Иран. За него е ясно, че така се гарантира правото на иранците да обогатяват уран.

"Те получиха своята награда", заяви той.

Очаква се Обама да разговаря по темата и с израелския премиер Бенямин Нетаняху, чието мнение за преговорите е известно - той е скептично настроен към споразумение с Иран, тъй като Техеран ще постигне целта си срещу почти нищо от негова страна.

Израел е убеден, че Техеран е съвсем близо до производството на ядрено оръжие.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини