Всеки желаещ - на легло в болница дори и без нужда

болниците в последните дни масово се приемат пациенти, които изобщо не е нужно да бъдат хоспитализирани, пише в „Труд“. Директорите на лечебните заведения са наредили на лекарите да приемат всички желаещи, за да бъде 100% натоварена легловата база. "По този начин, плащайки им 80% от извършената дейност за септември, октомври и ноември, всъщност преведените пари ще се равняват на обичайните 100% за положените грижи", съобщава в интервюто си за изданието д-р Румяна Тодорова, управител на здравната каса.

Затова тя е наредила да започнат масови проверки в болниците в цялата страна.

"Сега" доуточнява: По данни на НЗОК за изминалия месец лечебните заведения са фактурирали над 157 млн. лв., но могат да разчитат на 126 млн. лв., тъй като според договорката с Българския лекарски съюз за октомври и ноември касата ще заплати 80% от дейността на болниците. Останалите пари трябва да се платят до края на януари догодина. Ето защо Националната здравноосигурителна каса ще направи проверка на поисканите от болниците рекордни суми за извършената през октомври дейност. Управителят на НЗОК Румяна Тодорова ще разпореди масови проверки в болничните заведения още от лятото, чиито резултати ще останат само за служебно ползване на институцията.

"24 часа" коментира, че спешната помощ у нас не е нито достатъчно бърза, нито достатъчно спешна. Остава настрана и въпросът кога за пациента е по-добре да пристигнат по-бързо парамедици, отколкото по-бавно лекари, специалисти по спешна медицина.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за медикамент, който се използва при прицелната терапия на пациентки с рак на гърдата. Става дума за медикамента "Афинитор", който институцията ще покрива от 1 декември 2013 г., съобщиха от НЗОК. Един месец терапия с него струва около 7000  лв. Доскоро касата не го е финансирала с мотива, че няма достатъчно средства, разяснява "Новинар".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини