Има нов инвестиционен интерес за "Белене", обяви Румен Петков

Има нов инвестиционен интерес за „Белене". Това заяви в сутрешния блок на бТВ социалистът Румен Петков. Опитвам се да лобирам за „Белене", поясни той. Според Петков е абсурдно да правиш референдум, какъвто имаше за „Белене", а след това да искаш да правиш анализ за това, какъвто Сергей Станишев преди време обяви, че БЕХ ще изготви.

„Това е несериозно. Ако ние сме правили референдум, за да правим нов анализ, това е обидно към българските граждани", подчерта той.

Всъщност коментарът му за „Белене" бе породен от друг въпрос преди това, а именно мнението му за строеж на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", който факт стана ясен при завръщането на енергийния министър Драгомир Стойнев от щатите в събота.

Разбра се, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" може да се появи нов играч, производител на електроенергия, а именно 7-ми, но американски реактор.
Новината предизвика противоречиви реакции в политическия и обществен живот, като вчера ПП ГЕРБ обяви, че ще сезира Брюксел за това.

На въпрос дали компанията „Уестингхаус" е подходяща за инвеститор на проекта Румен Петков отговори: „Аз не мисля, че Стойнев е най-големият разбирач на ядрената енергия". Според него е нужна тръжна процедура, а не някой да предопределя тръжни процедури.

В разговора бе включен и директорът на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов, който придружи икономическия министър до САЩ. Генов бе помолен за мнение относно това правилно ли е да се строи блок на АЕЦ без търг или не, но отказа да коментира под предтекст, че това се решава от правителството, тъй като казусът е от неговата компетентност.
Генов обаче изтъкна мнението си, лансирано от години, че в „Белене" трябва да се строи атомна централа.

Изпълнителният директор на „Козлодуй" подчерта, че в момента, по отношение на схемите за безопасност, AP 1000 е най-добрият реактор на пазара. Никъде в Европа няма такъв, стана ясно още от думите му. Единствено във Великобритания има започнат такъв, който почти е приключил, но ако изпреварим Обединеното кралство в проседурите, е възможно първият такъв реактор да бъде изграден в България.

„Според мен трябва да се проведе търг", подчерта от своя страна отново Румен Петков. „Това е изключително нехигиенен подход. Кое ни казва, че американският е по-добър от френския (реактор, б.р.)", запита той. По неговите думи избягването на тръжната процедура притеснява.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини