С 55 души ПОМАК успя да учреди Инициативен комитет

Първа крачка към създаването на партия „Помак". В Пловдив беше учреден инициативен комитет, който да изготви документите за регистрация на новата формация. Зад абревиатурата стои названието „Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура", съобщи bTV.

Идеологът на „Помак" Ефрем Моллов е категоричен, че партията не получава финансиране отвън и че няма да разделя българите граждани на етническа и религиозна основа. „Имаме и български родове, и турски родове, и помашки родове и влашки родове.

Сред учредителите на „Помак" са хора, които се определят като „копанари от Варненско, турци от Търговишко и помаци от Родопите". Всички те са обидени на българската държава, която не защитавала автентичните им културни традиции. Варненските копанари, например, твърдят ,че са наследници на древните траки. Те искат културна автономия и повече пари от европейските програми.

Жители на Рибново, Мадан и Златоград пък са готови да съдят всеки, който ги нарича „българо-мохамедани". Те определят себе си като „етнически помаци". На въпрос какъв е майчиният им език, отговорът не винаги е достатъчно ясен:

„Писменият и говорим език на помаците са арабски, персийски и османски език!", заяви Мехмед Урсунски. Несрин допълва: „Понеже говорят български език - културата им е също като българска.. носиите са български."

Сред учредителите има и българин-християнин - Илия Тодоров.

Източник: фокус

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини