Полиция нахлу в училище в Харманли

Помощното училище се е барикадирало от седмица срещу новия директор Митко Димитров


След искане за съдействие към прокуратурата в Харманли, днес полиция нахлу в сградата на бунтуващото се местно училище „П.Р.Славейков“. От седмица насам всеки ден педагозите на школото заключват вратите и не допускат опитващия да заеме мястото си нов директор Митко Димитров. Педагозите отблъснали и делегация от инспектората.

В 15 часа днес униформени от РПУ Харманли влезли в сградата и събрали личните карти на всички 53-има от персонала на училището. Съставили им предупредителни протоколи, че на практика са окупирали сградата и извършват „гражданско неподчинение“, съобщи логопедът в школото Дорка Колева. Полицаите предупредили още, че ако и утре не допуснат Димитров да встъпи в длъжност, ще последват санкции. Законът предвижда глоби, които започват от 500 лв.

Заплахата раздели колектива на „Славейков“. Едни смятат, че Димитров все пак трябва да бъде допуснат до сградата, за да не стават учителите закононарушители, други обаче са твърди, че конкурсът за директор е манипулиран и Митко Димитров ще започне чистка, след която ще бъдат уволнени десетки педагози. Крайната цел била закриване на помощното училището и продажба на апетитните му имоти в близост до АМ „Марица“. В „Славейков“ си искат стария директор Георги Бакалов, който първоначално бе обявен за победител в конкурса на МОН от 18-ти ноември, но впоследствие се оказало, че е изпреварен с 1 точка от Митко Димитров. Недоволните твърдят, че протоколът е манипулиран на ръка и впоследствие са нанесени новите резултати. Никой обаче не можа да предостави копие от въпросния протокол, въпреки че някои твърдят, че са го виждали лично.

От РИО-Хасково заявиха, че положението не може повече да продължава така. Освен че има заповед на министъра за назначаване на новия директор, училището на практика не може да разписва никакви фактури, включително и за храната на над 100-те деца с увреждания. Финансовата година пък трябва да бъде приключена до 16-ти декември, а единственият който има право да стори това, не е допускан до сградата.
Утре Димитров ще направи нов опит да седне на директорския стол, този път придружен с полиция.

И двата синдиката твърдо стоят зад протеста на колегите си педагози.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини