Въвеждат БДС за консервите. Вестниците в събота

Темата за изказването на турския премиер Реджеп Ердоган, което породи у съседните страни опасения за териториални претенции от страна на  Турция, отново е сред най-отразяваните във всекидневния печат.

„Предизборното изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, в което той споменава историческата връзка между Тракия и Турция, стана повод за дебат в Народното събрание.
Думите на Ердоган бяха приети от мнозина като териториални претенции от страна на Турция.
"Призоваваме и България, и Турция във възможно най-кратки срокове да изчистят всички недоразумения", каза председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан в декларация от името на парламентарната група...
"Отношенията между България и Турция са образец за междудържавни отношения", добави Местан.
"Ние предлагаме и настояваме външният министър да връчи протестна нота на посланика на Турция в България от името на българското правителство. Освен това министърът да инициира среща с външните министри на засегнатите страни, които да излязат с обща декларация за турските претенции към териториите на Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Сърбия и България", коментира Станислав Станилов от Атака.
"Никой няма право да предявява каквито и да е претенции, защото историята е такава каквато е и всяка държава е минала през възходи и падения, но е достигнала до днешния ден. Като европейска дясна партия не одобряваме подобен тон на друга държава към България. Настояваме за уважение към България и спазване на принципите на добросъседство и суверенитет, присъщи на ЕС и НАТО, на които България е член", каза Цвета Караянчева от ГЕРБ..." - в. „Стандарт"

„Българските политически партии могат да бъдат единни по отношение минимум на това, че днешните граници на България са наистина свещени и неприкосновени. Границите на Република България са неприкосновени и защитени. Това заяви лидерът на ДПС в декларация от името на парламентарната група на движението.
Декларацията на Движението за права и свободи е свързана с изказването на турския премиер Реджеп Ердоган, който включи в исторически турска Тракия територии в съвременните граници на съседни държави.
"Последният открит проблем със съседна Турция беше решен в далечната 1997 г. след посещението на тогавашния президент на България Петър Стоянов. Аз бях член на делегацията му, когато приключи последният проблем, свързан с границата на река Резовска. Няма необходимост от провокирането на излишни страхове", заяви Местан.
„Разбира се, че всички имаме съзнанието, че Балканският полуостров е натоварен с много историзъм. Погледът назад към историята, боравенето с историческите факти, когато става въпрос за съвременната им интерпретация, е въпрос на политическа отговорност и прецизност. И между България и Турция няма открити въпроси. Отношенията между България и Турция са образец за междудържавни отношения", добави Лютви Местан..." - в. „24 часа".

„Външният министър на Турция: Не говорим за промяна на държавни граници
В съвременния свят двустранните отношения трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето и в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници. Това е заявил турският външен министър Ахмед Давутоглу пред българския си колега Кристиан Вигенин в Ереван, където първият ни дипломат пое ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.
Уверението идва дни след като на предизборен митинг в град Кешан турският премиер Реджеп Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област. 
В разговора с Вигенин Давутоглу е подчертал, че българско-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите..." - в. „Сега".

"Няма място за притеснение, но смятам за легитимно и важно България да реагира, когато такива неща се случват", това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред журналисти по повод думите на Реджеп Тайп Ердоган в предизборно си изявление за местните избори в Кешан. „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион", бе заявил турският премиер.
"Що се отнася до инициативата на българския евродепутат, и до колкото разбирам, тя е подкрепена от гръцки евродепутати, това също не може да бъде считано за акт, който да влоши атмосферата на добрите отношения", каза още министърът.
Вигенин обяви, че турският външен министър Ахмед Давутоглу ще посети България в началото на февруари и тогава ще бъдат потвърдени добрите отношения между България и Турция.
"Мисля, че е достатъчно ясна българската позиция по въпроса, и министърът в Турция беше информиран за нея. Той не смята, че има някаква необходимост да изпитваме каквито и да било притеснения, и че никой няма намерение да променя граници в днешно време, и че отношенията между двете страни в днешно време са такива, че да се говори за амбиции за промяна на границата, е най-малкото неуместно. Още повече, че и думите на Ердоган не са били цитирани по точния начин, а и не са били цитирани по смисъла, по който той е вложил..." - в. „Труд".

Състоянието на икономиката и социалната ситуация също са сред темите на съботните вестници.

„Анализ на Евростат сочи, че през 2011 г. близо 34% от родителите с ниско образование са предали този статус и на децата си, около 60 на сто от респондентите със средно образование са предали същото ниво на образование на децата си и 63 процента от висшистите са предали тази степен на образование и на децата си, съобщи БТА. Данните сочат, че около 70 на сто от семействата в ЕС, където родителите едва свързват двата края - предават този проблем и на децата си.
Бедните деца се превръщат в бедни възрастни най-често сред хората в България, Латвия, Румъния, Гърция и Унгария - над 90 на сто. Най-ниска степен на тази зависимост е открита в Швеция, Норвегия, Дания и Германия - между 20 и 30 на сто от бедните деца запазват този статус и като възрастни.
Според анализ на НСИ пък разликата между дела на работещите бедни с висше образование - 2% и работещите бедни без образование - 60 на сто у нас е значителна - близо 30 пъти. Равнището на бедност по основни групи професии показва, че нискоквалифицираните работници са преобладаващ дял - около 30% сред работещите бедни у нас..." - в. „Дневник".

„Standard&Poor`s вижда мрачна перспектива за България
Американската рейтингова агенция Standard&Poor`s (S&P) потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута на BBB/А-2, но ревизира перспективата на страната ни от стабилна на отрицателна. Според анализаторите на агенцията икономическите ни резултати ще продължат да са под натиск заради слабото банково кредитиране, ограничения ръст на инвестициите и високите нива на безработицата. Принос за отрицателната перспектива има и политическата нестабилност, която според агенцията може да доведе до забавяне на структурни реформи.
От S&P изтъкват, че анемичното частно потребление и ниският ръст на частните инвестиции почти напълно зануляват по-високото правителствено потребление и подобрения нетен износ. Така прогнозата за 2014 г. е за икономическа стагнация.
В анализа е обърнато специално внимание на политическата обстановка у нас, която се определя като сложна. Спорното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е изрично споменато (без цитиране на името - б.р. ). Отчетени са и започналите антиправителствени протести. "Макар че до момента правителството отказва да подаде оставка, вярваме, че нарасналият натиск от страна на гражданското общество усложнява провеждането на публични политики и поражда възможност за предсрочни избори", изтъкват от агенцията. Като проблем на политическата среда оттам посочват още дефицитите в съдебната система и обществените поръчки, които според ЕС трябва да се преодолеят.
Въпреки проблемите агенцията не вижда опасност правителството да наруши стабилността на публичните финанси и да престъпи максималния праг за дефицита от 2%. Анализаторите отбелязват по-високия дефицит за тази година в резултат на увеличени разходи и желание за разплащане с бизнеса, но не считат, че това е сериозно отклонение от политиката за гарантиране на фискална стабилност..." - в. „Сега".

„Неоосманизмът предвижда връщането на Турция в духовен и икономически смисъл в предишните османски територии на Балканите. Това заяви проф. Божидар Димитров пред Нова телевизия в коментар на изказването на турския премиер на митинг в Кешан.
Реджеп Ердоган включи в исторически турска Тракия територии в съвременните граници на съседни държави, което предизвика ответни реакции в България и Гърция.
По думите на историка, възстановяването на турското влияние означава подкрепа не само за турските, но и за мюсюлманските малцинства в околните страни.
„Учудвам се на какво се учуди обществеността в тези държави, защото неоосманизмът е като станала настолна книга за Ердоган... Турция трябва отново бъде не само административен, но и духовен водач на мюсюлманите в региона", отбеляза проф. Димитров.
„Ако не беше турската република Кипър, никой нямаше да се плаши от турска република Тракия", коментира още той." - в. „Труд".

Всекидневниците отделят място и на предстоящия избор на варненски митрополит.

„Повторните избори за нов Варненски и Великопреславски митрополит, които трябва да се състоят в неделя може отново да се окажат опорочени. Това заявиха днес членове на Инициативния комитет за чистота в Българската православна църква. Според тях основание за опасенията им дава факта, че и до този момент Св. Синод не е реагирал на искането им от списъка с т.нар. "достоизбираеми" кандидати за владишкия трон във Варна да бъде отстранен скандалният игумен на Бачковския манастир епископ Борис.
"Още преди седмица изпратихме писмо до митрополит Амвросий, временно управляващ Варненската и Великопреславска митрополия, каза председателят на комитета Иван Панайотов. С него поискахме изборите в неделя да се проведат по нови правила. Но се оказа, че е "изгубено" и не е стигнало до него. За нас това означава само, че някой отново съзаклятничи, че се прави опит да бъде повторен сценарият от касираните избори, които се състояха на 17 ноември", обяснява той.
Според Панайотов със съдържанието на писмото няма как да не са запознати патриархът и членовете на Св. синод, тъй като то е било изпратено и до тях. Веднага след това текстът му се е появил на сайта на институцията. Въпреки това реакция и до този момент няма.
Според предложенията на Инициативния комитет за чистота в Българската православна църква гласуването в неделя трябва да се състои в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна, а не в митрополитските покои, както изисква църковният устав.
Целият избор - от определянето на избирателната комисия до отварянето на урната и оповестяването на резултатите от гласуването, трябва да протече публично. За тази цел от комитета искат процедурата да бъде следена от журналисти, а на нея като официални гости да бъдат поканени областните управители и кметовете от епархията..." - в. „Дневник".

„Повторният епархийски избор за варненски и великопреславски митрополит може отново да бъде касиран, предупредиха варненски миряни от инициативния комитет за чистота в Българската православна църква (БПЦ)...
Техните протести и жалби срещу първото гласуване доведоха до отмяната му от Светия Синод. Миряните смятат, че новият вот, който ще се състои на 15 декември, отново ще бъде опорочен, понеже не са извадени от списъците кандидатите, уличени в нарушение. За тях това са Борис и Игнатий, както и събралите най-много гласове след тях - Наум и Сионий.
„В отворено писмо, публикувано в медиите, епископ Борис отправя открити заплахи към избирателите, както и обещания за големи облаги на онези, които гласуват за него", заяви Иван Панайотов от инициативния комитет. Във въпросния текст, разпространен през седмицата, Борис заявява, че протестите срещу първия епархийски избор са били режисирани от свещеници „от две варненски църкви с богати месечни приходи"...
Борис е записвал епархийските избиратели, които са вземали подкупи, допуска Иван Панайотов. Повод за съмненията му са флашката, която епископът предал в ефир на журналиста Мартин Карбовски с думите, че от нея ставало ясно „кой какво е давал, на кого са давани и какво е давано".
„Откъде този човек има достъп до подобна информация? Той трябваше да предаде флашката първо на Синода, който да разследва информацията и да извади от списъка уличените избиратели", коментира Борислав Аврамов. Той попита „Кой подкрепя Борис?" и припомни, че против касирането на епархийския вот са били митрополитите Николай, Игнатий и Григорий...
Варненските миряни смятат, че само четирима от всичките тринайсет кандидати отговарят на условията, заложени в устава на БПЦ - 3 години да са водили монашески живот и 10 години да са служили като свещеници. Това са епископите Йоан, Серафим, Данаил и Григорий.
„Ще искаме касиране на избори, докато не бъде избран най-добрият кандидат", завърши Иван Панайотов." - в. „24 часа".

В. „Стандарт" информира за намерението на правителството да въведе БДС за консервите:
"БДС за консервите ще е следващата стъпка на правителството за запазване на автентичния вкус на българските продукти. Това съобщи земеделският министър проф. Димитър Греков по време на дискусия "Коледата безопасна", организирана от Българския медиен съюз.
Специални етикети пък ще отличават стоките родно производство, за да могат потребителите да се ориентират лесно и да направят информиран избор, обясни още министърът. От следващия програмен период пък ще има отделен специален бюджет за реклама на българските стоки. Засега обаче още не е ясно каква ще е сумата за промоции на българските производители, обясни проф. Греков.
Той съобщи още, че министерството скоро ще предложи на Министерския съвет да бъде създадена Държавна агенция по земите..."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини